Expositie Radar op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog - In de strijd tegen de Geallieerde bommenwerpers tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde de Duitse bezetter verschillende Radar stellingen in Nederland. Na het eerst geprobeerd te hebben op Rottum, wat niet werkbaar was omdat het gebied bij storm onder water liep, werd besloten om op Schiermonnikoog de Radarstelling Schlei te bouwen.

In maart 1941 werd hiermee begonnen en in juli van dat jaar werd de eerste succesvolle test gehouden in de Seeburgbunker, waar nu het Bunkermuseum Schlei is gevestigd.

In het Bunkermuseum Schlei is de expositie ‘Radar op Schiermonnikoog’ te zien. De expositie geeft inzicht in hoe de Duitse bezetter met zijn radarsystemen de luchtoorlog voerde. Zo wordt er tekst en uitleg gegeven hoe de Duitse radar werkte, zowel in beeld als in tekst.

Naast foto’s zijn er ook bodemvondsten, die betrekking hebben op de Duitse radar, tentoongesteld. Het meest in het oog springend is de gerestaureerde elektra kast die bij de Würtzburg Riese radar hoorde.

De opening van de expositie ‘Radar op Schiermonnikoog’ was afgelopen zaterdag. Normaal gesproken is de opening met genodigden in het Bunkermuseum, maar met alle maatregelen om corona te bestrijden was dat niet mogelijk.

Bezoek Bunkermuseum Schlei

Sinds zondag is het museum weer open voor publiek. Informatie over de openingstijden van het museum, het reserveren, manier van betalen en informatie die u gelezen moet hebben voordat u bij ons op bezoek kan, is te vinden op onze website: www.bunkermuseumschlei.nl