Paarse Vrijdag, kleurige actiedag op 11 december

Dokkum - Al ruim tien jaar wordt op meer dan 1.000 middelbare scholen in heel Nederland op de tweede vrijdag van december Paarse Vrijdag gevierd. Dit jaar valt deze kleurige actiedag op 11 december.

Paarse Vrijdag zet een belangrijk maatschappelijk thema in de schijnwerpers: leerlingen en docenten dragen dan allerlei uitingen in de kleur paars om te laten zien dat dat iedereen op hun school de vrijheid heeft om te zijn wie hij of zij is en dat je ‘gewoon’ jezelf mag zijn. Niet alleen scholen, maar ook veel gemeentes en andere instanties, bedrijven en inwoners doen inmiddels mee aan het evenement. Bovendien kunnen dit jaar voor het eerst ook basisscholen meedoen.

Paarse vrijdag is een volgende stap in de acceptatie van diversiteit. Het benadrukt dat iedereen erbij hoort en niemand vanwege zijn dan wel haar sekse of genderidentiteit wordt uitgesloten. Door een positieve sociale norm te stellen, namelijk dat iedereen anders en uniek is, en dat diversiteit jouw school en onze samenleving leuker maakt, draagt Paarse Vrijdag bij aan een veilig school- en leefklimaat.

Paarse Vrijdag is een echte zichtbaarheidsactie. Diverse scholen in Noardeast-Fryslân doen mee. Wil jij of jouw school aansluiten? Draag dan op 11 december aanstaande gewoon iets paars. Als je een selfie of een complete groepsfoto maakt deel deze dan onder de hashtag #paarsevrijdagtruecolors0519. Je kunt je foto ook sturen naar truecolors0519@gmail.com Dan plaatsen wij deze op onze True Colors0519 Facebook-pagina of Instagram- en Twitter-account.