VHM Makelaar Lammert van der Kooi viert 12½ jarig jubileum

Dokkum - Zijn start 12,5 jaar geleden was dramatisch. Zijn verleden een opeenvolging van pieken en dalen. Maar afgelopen jaar had VHM Makelaar Lammert van der Kooi een topjaar. Mede door corona, maar zeker ook door zijn eigen visie: ,,Achteroverleunen? Dat gaan we niet doen.”

Op 1 januari bestond het makelaarskantoor in Dokkum 12,5 jaar. Lammert draaide het altijd alleen, vanuit huis, zonder dure auto voor de deur en zonder kantoor. ,,Klanten ontmoet ik bij hen thuis. Daar moet het gebeuren, de bezichtigingen, de verkoop. Dus vind ik het logisch dat ik de mensen zelf opzoek. Dat scheelt hen ook behoorlijk wat tijd.’’ Zijn positieve houding hielp hem niet bij de dramatische start van het bedrijf. ,,Ik begon op latere leeftijd aan het makelaarsvak. In 2008… en je weet wat er toen gebeurde. Ik had letterlijk één woning verkocht voor een klant toen de hele economie instortte.”

Destijds was Van der Kooi nog actief onder het label Vrije-huizenmarkt. Makelaars moesten inschrijven op een regio. ,,Achteraf een gekke situatie. Ik zat in Dokkum, maar mocht in Dongeradeel niets doen. In plaats daarvan lag de focus op Smallingerland, regio Drachten. En ik had de regio Grou, zelfs met een eigen kantoorlocatie.” Van der Kooi bleef cursussen doen, liet zich kwalificeren, verdiepte zich in de marketing van zijn bedrijf en volgde de ene na de andere training om alles maar zelf te kunnen. Drie jaar geleden kwam er weer wat rust in de tent, met als VHM-Makelaar de rechten op heel Friesland. ,,En inmiddels ben ik na drie jaar studie bijna klaar met alle certificaten. Per 1 januari ben ik niet alleen Register Makelaar, maar ook beëdigd taxateur.”

In het afgelopen jaar viel alles samen. De makelaar had een topjaar, met twee keer zo veel gegunde opdrachten en ook twee keer zo veel verkochte woningen, vaak met een tussentijd van 1 tot 14 dagen. Corona leidde tot een nieuwe markt met veel thuiswerkers, waardoor wonen in de buitengebieden van Friesland veel aantrekkelijker werd. De drukte noopte Lammert tot het inroepen van extra hulp. ,,Mijn dochter Tjitske is in de zaak gekomen voor het administratieve werk. Ik hoor dat andere makelaars moeten krimpen, maar ik had juist handen tekort. Sinds dit najaar werk ik daarom ook nauw samen met Iefke Terpstra uit Heerenveen.” Het jubileum zal in januari dus wel wat extra feestvreugde geve. ,,We mogen wel een feestje gaan vieren. Maar eerlijk is eerlijk; ik heb nog geen tijd gehad om te bedenken wat precies.” Tijd om even achterover te leunen dus? ,,Nee, dat doen we dus niet. Nooit gedaan ook. Ik denk dat dat onze kracht is. In april word ik 60 en heb ik alles op orde. Maar daar heb ik wel keihard voor gewerkt. En gelukkig wordt het beloond. Op Funda en op de website “Wie is de beste makelaar” beoordelen klanten ons met gemiddeld een 9,6. Daar wordt naar gekeken tegenwoordig, en terecht. Je huis verkopen is spannend genoeg, dan mag je best wat verwachten van je makelaar.”<eindpunt_rood>