Nanne Nicolai ontvangt de Gouden Pluim van Nieuwsblad Noordoost-Friesland

Damwâld - Met overgrote meerderheid van de stemmen is Nanne Nicolai (69) uit Damwâld gekozen tot winnaar van de jaarlijkse Gouden Pluim-verkiezing van het Nieuwsblad van Noordoost Friesland. ‘Nanne is altijd van de partij met zijn camera om ons mee te laten genieten’, zo omschrijft één van de inzenders haar keuze om Nicolai te nomineren.

Winnaar Nanne is heel blij met de prijs en was er echt even stil van toen hij hoorde dat hij had gewonnen. De stemmers waarderen zijn foto’s van de natuur in heel Noordoost-Friesland, schrijven ze. Maar ook de fotograaf zelf wordt ‘aardig, attent en zeer vriendelijk’ genoemd.

Nanne houdt van mensen, de natuur, lopen, fietsen en fotograferen. “Ik ben heel vaak op stap en heb altijd mijn camera bij me. Ik maak soms honderden foto’s en zet ze dan via een link op mijn website of op Facebook. Ik schrijf er ook altijd een stukje bij.

Mijn foto’s zijn voor veel mensen een venster op de wereld. Ze kunnen meekijken en waarderen dat heel erg. Vooral nu met corona zijn de foto’s heel belangrijk . Ze krijgen zo een inkijkje in de wereld.

Ik vind het geweldig dat ik mensen zo blij kan maken met mijn foto’s en de verhaaltjes die ik er bij schrijf. Ze vinden het vaak heel herkenbaar zeggen ze.”

Natuur

De fotograaf is veel in de natuur te vinden, maar maakt ook foto’s in opdracht van de gemeente Dantumadiel. “Ik kom overal en ken veel mensen. Als er wat gebeurt in de gemeente dan word ik vaak meegevraagd om te fotograferen. Zo kom ik bij 100-jarigen, huwelijksjubilea, scholen, bejaardentehuizen en jeugdcentra. Ik kom eigenlijk overal. Zo heb ik de bouw van de Campus Damwâld op de voet gevolgd en vastgelegd op de camera. Voor veel ouders was dat ook de enige inkijk in het pand omdat ze er in coronatijd niet in mochten. Veel ouders zijn er nu zelfs nog steeds niet binnen geweest.”

De natuur is een grote inspiratiebron voor de winnaar van de Gouden Pluim. “Ik kom heel graag bij het Wad en maak foto’s van Zwarte Haan tot ver in Groningen. Ik ben opgegroeid op een boerderij aan de Oosterboereweg tussen Kollum en Kollumerpomp. Ik ben midden in de natuur geboren en ik stond vroeger al met m’n heit tussen de schuurdeuren te kijken naar het weer, de vogels en de luchten. Ik ging kievitseieren zoeken, polsstokspringen en vissen. Ik heb de liefde voor de natuur van jongs af aan meegekregen. “

Creatief

Nadat hij afstudeerde aan de Academie Minerva als beeldend kunstenaar, rolde Nanne in het grafische vak bij de Nieuwe Dockumer Courant. Als klein jongetje was hij al gefascineerd door de grote machines bij krantenbedrijf Banda in Kollum. “Op 10-jarige leeftijd stond ik al met mijn neus tegen de ramen bij Banda naar binnen te kijken. Ik vond het zo boeiend en spannend wat daar binnen allemaal gebeurde.” Zijn baan als opmaker bij de krant paste goed bij hem en Nanne maakte de ontwikkelingen binnen de grafische wereld van papier naar digitale opmaak van dichtbij mee. Sinds tien jaar is hij met pensioen en kan hij zich helemaal concentreren op het fotograferen.

“Eigenlijk weet ik niet wanneer en waarom ik met fotograferen ben begonnen. Op de één of andere manier zit dat creatieve gewoon in me en dat is naar boven komen borrelen”, zo verklaart hij zijn liefde voor het maken van foto’s . “Ik fotografeer al ruim twintig jaar en heb ook al zo lang mijn website www.nanneoedsz.wordpress.com”.

Jaarlijks heeft hij 200.000 bezoekers op de website en enkele duizenden volgers op zijn Facebook-pagina. “Ik schrijf ook al ruim twintig jaar op mijn site. Het is voor mij een soort digitaal dagboek waar ik in woord en beeld laat zien wat ik doe.”

Nanne woont sinds vijf jaar alleen na het overlijden van zijn tweede vrouw Willy. Hij heeft twee zonen en een ‘leave schoondochter en een pakesizzer’. Het alleen zijn valt ‘m niet altijd mee in coronatijd, zegt hij openhartig. “Het is niet altijd gemakkelijk. Vooral ’s avonds en ’ s nachts bekruipt de eenzaamheid me wel eens. Ik had dat nooit kunnen denken voor corona. Maar het gaat op dit moment wel goed met me. Ik ben me bewust van mijn gevoelens en heb er wel een positieve slinger aan weten te geven. Maar je bent wel kwetsbaar als alleenstaande.”

Gouden Pluim

Nanne heeft van het Nieuwsblad Noordoost-Friesland de Gouden Pluim 2020 oorkonde gekregen, een waardecheque van 100 euro, te besteden bij Expert Dokkum, en uiteraard een mooie bos bloemen.

Naast Nanne waren er nog vier genomineerden: Tineke de Vries, Haye en Tine Minnema, Wieb Veenstra en Abbas Faegh. Voor hen stelde Expert Dokkum een tegoedbon van 15 euro beschikbaar.