Column Esther Leystra | De Laatste

In november 2019 ben ik begonnen met het schrijven van columns voor deze krant. Waarom? Omdat het eerlijke verhaal over duurzaamheid verteld moet worden. Veel meer. Want ik ben nog steeds verbaasd over hoe weinig we dit onderwerp terugzien op televisie, social media en in de krant. Daarom heb ik het heft maar in eigen handen genomen. Vanuit mijn passie en motivatie om de wereld wakker te schudden heb ik verschillende verhalen over het milieu geschreven. 26 om precies te zijn. Maar uiteindelijk komt aan alles een eind en dus ook aan dit avontuur. Dit is de laatste.

Het voelt toch gek. Net alsof ik jullie een beetje in de steek laat. En ergens zit daar natuurlijk een kern van waarheid in. De reden waarom ik stop heeft niks met de huidige status van Moeder Aarde te maken. Integendeel juist. Want verhalen over de gevolgen van ons dagelijks handelen, waardoor er een enorme brij van plastic in onze oceanen drijft of de aarde sneller opwarmt dan ooit tevoren, zijn nu belangrijker dan ooit. Want als we zo doorgaan weten onze kinderen later niet eens meer wat een ijsbeer is of hoe het is om in een zee zonder plastic meuk te zwemmen. En dit is geloof ik het tegenovergestelde van wat we allemaal willen, nietwaar?

Met mijn columns heb ik jullie proberen te inspireren en informeren dat de manier waarop wij met deze draaiende planeet omgaan niet veel langer houdbaar is. De onderwerpen waarover ik heb geschreven zijn dingen die mij raken, al gebeurt er natuurlijk veel meer om ons heen. Hoewel ik stop met het schrijven van columns, stopt mijn verhaal hier niet. De komende tijd ga ik nadenken over hoe ik op een andere manier meer bewustwording rondom het thema duurzaamheid kan creëren. Want uiteindelijk moeten we het samen doen en alleen dan kunnen wij de superhelden in dit verhaal worden.

Bij deze wil ik iedereen bedanken voor alle mooie complimenten die ik onderweg heb mogen ontvangen. En voor degenen die mijn columns nog eens rustig terug willen lezen: ze zijn allemaal te vinden op mijn website estherleystra.nl. Zo blijven de verhalen leven en klinkt ook mijn doel op internet voort: kosten wat het kost deze kwetsbare, maar prachtige wereld blijven beschermen.