Beschermende kleding maakt onherkenbaar, bijna buitenaards

REGIO - Anna de Vries (25) vertelt over haar werk tijdens corona. Ze werkt normaal gesproken als ambulant verpleegkundige bij GGZ Friesland, en bezoekt dan de mensen thuis. Sinds de corona-uitbraak is dit werk aangepast aan de richtlijnen van het RIVM en werkt ze bovendien regelmatig op de covidafdeling van GGZ Friesland.

Anna is ambulant verpleegkundige. Ze doet veel huisbezoeken en ziet ook patiënten op locatie van de GGZ om de mensen te begeleiden. Anna: ,,Dit is nu gehalveerd en deels omgezet in (beeld-)bellen. Ook worden er wel wandelafspraken gemaakt, want de kans op besmetting is dan klein. Plexiglas kuchschermen zijn geplaatst in de spreekkamers, en men moet bij verplaatsing binnen het gebouw een mondkapje dragen. Als je dan zit mag dat weer even af. Daarnaast is er een triage bij binnenkomst. Dat betekent een vragenformulier met onder andere adresgegevens invullen.”

Mensen zijn eenzamer
Anna vertelt over het effect van het virus op de patiënten. Sommige van hen voelen zich eenzamer. Ze hoort soms: ,, Zo kunnen anderen zich nu ook eens inleven hoe het is om zo weinig mensen te zien." Voor een aantal van hen verandert er niet zoveel. Wel worden de contacten met hulpverlening als minder persoonlijk beleefd, vanwege het (beeld-)bellen in plaats van persoonlijk contact.

Covidafdeling
Het werk op de covidafdeling bevalt haar goed. ,,Een heel ander team weer, maar een leuke groep. Het verbaast me hoe goed de samenwerking verloopt. Iedereen komt weer van een andere plek namelijk. De afdeling is bedoeld voor mensen die besmet zijn met corona en al in een GGZ-instelling verblijven. Ze hebben daar dan vaak wel een zit-slaapkamer, maar mogen dan niet in de gezamenlijke woonkamer en andere ruimtes komen. Kan een patiënt niet op de eigen kamer in quarantaine blijven, dan wordt diegene overgeplaatst naar de covidafdeling. Dit is een gesloten afdeling, omdat de mensen er in quarantaine zitten. Maar men mag hier wel gebruik maken van gezamenlijke ruimtes, zoals de woonkamer en keuken. Toch gelden hier ook nog steeds de 1,5 meter maatregel en voldoende handen wassen en in de elleboog hoesten." Anna wacht inmiddels op een vaccinatie als vitale verpleegkundige. Ze draait op de genoemde afdeling dag-, avond- en nachtdiensten in tegen stelling tot haar 'normale' ambulante werk tijdens kantooruren.

Quarantaine
,,Momenteel is de afdeling weer even opgeheven, maar als er weer nieuwe mensen besmet zijn, die niet in hun kamer kunnen verblijven, dan gaat de afdeling weer open. Mensen moeten in totaal tien dagen in quarantaine, 48 uur koortsvrij en 24 uur klachtenvrij zijn, voordat ze weer naar huis mogen. Als de patiënt in de thuisinstelling al een tijdje in quarantaine is geweest, dan telt die tijd ook mee binnen de tien dagen. Bij de corona-afdeling komt elke dag een arts om zowel de psychische als de lichamelijke toestand van de patiënten te bekijken. De temperatuur en bloeddruk controleren we ook regelmatig bij alle paiënten.”

Beschermende kleding
De verpleegkundigen van deze speciale afdeling moeten voldoende beschermende kleding dragen, inclusief mondmasker en handschoenen. Het dragen van dit alles is geen pretje: ,,Echt heel erg warm”, zucht Anna. Tevens maakt dit hen onherkenbaar, bijna buitenaards. Dit is wel wat vreemd voor de patiënten. Maar die hebben er over het algemeen wel begrip voor. Aan het eind van de dienst kleden de verpleegkundigen zich om in een soort sluis. De beschermende kleding wordt dan vernietigd. Daarna gaan ze in hun normale kleding nog even voor de glazen deur staan, zodat de cliënten zich toch een beeld kunnen vormen van de verpleegkundigen.

Tekst: Jantsje Walstra