Vastgestelde coronabesmettingen nemen langzaam af in Friesland

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen is afgelopen week in Friesland iets afgenomen, met ruim 6 procent tot 1129 per week. Ook het aantal gemelde doden met een besmetting is gedaald, voor het eerst na zeven weken van toenames. Landelijk worden er dagelijks rond de 4000 coronabesmettingen vastgesteld.

De daling van het aantal besmettingen is zeer beperkt. Het weektotaal ligt altijd nog ruim boven half december, toen verzwaarde lockdownmaatregelen ingingen. De grootste stijging is volgens GGD Fryslân is onder jongvolwassenen. Onder zeventigplussers loopt het aantal besmettingen iets terug en onder basisschoolkinderen blijft dat nagenoeg gelijk.

Het aantal gemelde coronadoden is iets lager dan een week eerder, maar met 38 nog altijd hoger dan alle voorgaande weken.

In de testlocaties van GGD Fryslân testten afgelopen week ruim 8500 personen, ongeveer 500 meer dan een week daarvoor. Van hen testte volgens het coronadashboard van de rijksoverheid 12,2 procent positief.

Opvallendste stijgingen coronabesmettingen in Smallingerland en Harlingen

GGD Fryslân valt op dat het aantal besmettingen in Smallingerland na een aantal weken van dalingen dit keer fors is toegenomen. Ook in Harlingen - dat lang weinig besmettingen kende - nam het aantal positief geteste inwoners afgelopen week flink toe.

De gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 217 (242), Súdwest-Fryslân 180 (223), Smallingerland 97 (69), De Fryske Marren 89 (93), Achtkarspelen 82 (85), Noardeast-Fryslân 78 (85), Tytsjerksteradiel 75 (99), Heerenveen 55 (44), Weststellingwerf 52 (63), Dantumadiel 48 (54), Waadhoeke 47 (67), Opsterland 39 (44), Ooststellingwerf 26 (24), Harlingen 26 (11), Ameland 6 (0), Terschelling 5 (4), Schiermonnikoog 4 (0) en Vlieland 2 (0).

In het hele Noorden neemt het aantal besmettingen gezien over een langere termijn langzamer af dan in de rest van het land. Het risiconiveau is hier nog altijd ‘zeer ernstig’, waar dat eerder deze week in de veiligheidsregio’s IJsselland (zorgelijk) en Gelderland-Midden (ernstig) is afgeschaald.

Ook de ziekenhuisbezetting met Covid-19-patiënten neemt in Friesland minder snel af dan in de rest van het land. Op vrijdagochtend telde het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland 68 corona-patiënten in de vier Friese ziekenhuizen, van wie zeventien op de intensive care lagen. Dit aantal is maar een fractie minder dan een maand eerder, maar het aandeel patiënten van buiten de regio is intussen wel afgenomen van 17 naar minder dan 10 procent.