Morra als voorbeeld voor heel Europa

Morra - Vrijdag was de grote dag van Kamp Morra. Bijna 4500 poppen stonden opgesteld in een weiland aan de rand van het dorp. Burgemeester Johannes Kramer en Femke de Vries van Vluchtelingenwerk Nederland zetten de laatste poppen in het kamp dat refereert aan Kamp Moria op Lesbos, het Griekse eiland waar zoveel alleen reizende kinderen geen uitzicht hebben op een betere toekomst.

Kamp Morra mag gezien worden als een voorbeeld voor heel Europa, waar de Nederlandse regering met nog heel veel andere landen het hoofd afwendt van zoveel mensonterende ellende en zich verschuilt achter internationale afspraken, werd bij het ultieme hoogtepunt van de actie duidelijk gemaakt. De poppen van hout met kleding werden door zo’n 3000 mensen uit de regio en ver daar buiten gemaakt en aangesleept, terwijl tientallen vrijwilligers zich meldden om mee te helpen. Alleen al in Morra-Lioessens werden 617 poppen gemaakt, het aantal inwoners van de tweelingdorpen. De uitdaging voor deze actie was dat er 4.222 poppen kwamen. Dat werden er uiteindelijk nog een paar honderd meer, zodat het signaal richting Den Haag om het probleem in een humaner beleid op te pakken helemaal duidelijk werd. Zaterdag wordt Kamp Morra afgebroken en de kleding gaat naar kinderen in Kamp Moria op Lesbos.

Meer over de actie die Morra en het vluchtelingenprobleem op de kaart zette in Nieuwsblad Noordoost-Friesland dinsdag 6 april.