Moedereend met kuikens na vier maanden weer terug in Harlingen na verblijf in Fûgelpits in Anjum

ANJUM/ HARLINGEN - Zaterdag zijn 14 van de 17 eendenkuikens en moedereend, die grootgebracht zijn bij de Fûgelpits, weer uitgezet op de plaats waar ze vandaan kwamen, namelijk in Harlingen. Op 20 december had een wilde eend voor zijn derde legsel in 2020 weer zijn broedplek uitgekozen in een grote bloempot bij de voordeur van Dick en Yvonne uit Harlingen.

Moedereend zorgde er dan eerst voor dat de planten, die haar in de weg zaten, eruit werden gedeponeerd. Daarna zat zij daar mooi te broeden. Het bleek, dat er op 20 december 17 eendenkuikens waren geboren. Omdat het koud werd en de winter voor de deur stond en de kans erg klein zou zijn dat de kuikens konden overleven, besloten Dick en Yvonne om contact op te nemen met de Dierenambulance Dier in Nood. Hidzer de Ruijter van de Dierenambulance kwam langs en heeft de eend met haar 17 kuikentjes overgebracht naar de Fûgelpits in Anjum.

Daar werd de zorg overgenomen door de vrijwilligers van de Fûgelpits. Rinaldo Korst heeft zaterdag de moedereend en nog 14 grote kuikens teruggebracht naar de plek waar ze geboren waren. Drie kuikens hebben het niet gered. In een grote mand werden ze naar het terras aan het water gebracht. Toen de mand geopend werd, doken ze meteen het water in en zwommen met zijn allen weg.

Verblijf en zorg bij de Fûgelpits

In december was het idee, dat de eenden na 2 maanden wel weer terug de natuur in konden, maar door vogelgriep en winter is dat bijna vier maanden geworden. De hele winter door werden ze heel goed opgevangen, gevoerd en op een warm en veilig plekje grootgebracht. Ze konden binnen in een waterbad zwemmen.

De laatste drie weken van de opvang konden de eenden ook buiten zwemmen en gingen de vrijwilligers ze beoordelen of ze klaar zijn om in de vrije natuur uitgezet te worden. Bij eenden moeten namelijk de vetklieren goed ontwikkeld zijn, omdat ze zich daar mee invetten. Als dat nog niet voldoende is ontwikkeld, kunnen de eenden verdrinken. Vlakbij de staart hebben eenden namelijk een klier die een olieachtige stof uitscheidt. Vet stoot water af. Met ingevette veren blijft elke watervogel droog en warm. Vet behoort dus tot het overlevingspakket van watervogels. Zo belangrijk is het dat ze een groot deel van de dag bezig zijn met het onderhouden van hun veren.