Spoedpolikliniek in Dokkum open, maar eerst alleen nog overdag

Medisch centrum Sionsberg streeft ernaar in de zomer laagcomplexe spoedzorg in de avonduren en in de weekeinden te kunnen aanbieden in Dokkum.

De nieuwe spoedpolikliniek is kortgeleden geopend, maar voorlopig alleen nog doordeweeks en tussen 9.30 en 18.00 uur. Het aanbieden van laagcomplexe, planbare spoedzorg, wordt voorzichtig opgestart, legt bestuursvoorzitter Melvin Mac Gillavry uit. In de spoedpolikliniek zijn woensdag zestien patiënten behandeld.

Zorgverzekeraar De Friesland betaalt drie jaar mee aan de opstart, zo werd in september bekendgemaakt. Een van de doelen is bredere laagcomplexe spoedzorg toegankelijker te maken voor de regio, ook in de avonden en de weekeinden. Bekeken wordt momenteel in hoeverre dat haalbaar en nodig is, zegt Mac Gillavry. ,,Daar streven we naar.”

Gedacht moet worden aan onder meer patiënten met kleine, mindercomplexe breuken, te hechten wonden, onbegrepen buikklachten of een dik (trombose)been. ,,Patiënten worden doorverwezen door de huisarts. We accepteren geen ambulances en ‘aanlopers’ en vragen goed uit of er echt sprake is van een laag risico. Anders adviseren we de huisarts om patiënten echt naar een ziekenhuis te verwijzen.”

De spoedpolikliniek is volgens MacGillavry ruim opgezet met zeven kamers, een gipskamer en een kamer voor snelle bloedtesten. De kliniek draagt eraan bij dat mensen met laagcomplexe spoedklachten minder lang op zorg hoeven te wachten.

De verwachting is dat de wachttijden voor spoedeisende hulp in de toekomst in zijn algemeenheid oplopen. De Friesland ziet de spoedpolikliniek als nieuwe zorg voor Dokkum. Zo’n kliniek zou de ziekenhuizen kunnen ontlasten en een oplossing tegen het terugdringen van die wachttijden kunnen zijn.