Herdenking bij verzetsmonument in Ferwert

Ferwert - Dinsdagochtend hebben bij het verzetsmonument in Ferwert wethouder Esther Hanemaaijer van de gemeente Noardeast-Fryslân, Marcel Steegstra van Doarpsbelangen Ferwert-Hegebeintum en Griet Postma namens de protestantse gemeente Ferwert kransen gelegd tijdens een ingetogen herdenking van slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog.

De kransen werden gelegd bij het monument op het Vrijhof waarin staat gegraveerd ‘As ‘t nedich is’ en het verzet in 1940-1945 symboliseert in een man die zijn schop verruilt voor een geweer als hij er toe gedwongen wordt om daar zijn vrijheid mee verdedigen. In het monument staan de namen van 18 dorpsgenoten die in de oorlog sneuvelden. Na de kranslegging werden ook bloemen gelegd bij het Indië monument naast het eerdere gemeentehuis, met daarop de namen van vier mensen uit Ferwerderadiel.

Dominee Eelco van der Veer wees er tijdens een korte plechtigheid in de Martinustsjerke op dat de bewegingsvrijheid die mensen op dit moment wordt ontnomen door coronamaatregelen, in geen enkele verhouding staat tot wat mensen in oorlogstijd overkomt. ,,De bezetting door een virus is iets totaal anders dan de bezetting door een vijandelijke macht. Met een ambulance afgevoerd worden naar Leeuwarden voor extra zuurstof, mag je niet vergelijken met een trein afgevoerd worden naar een vernietigingskamp in Oost-Europa waar miljoenen mensen werden vergast. Het kwaad dat mensen elkaar aandoen, is altijd erger dan wat de natuur ons aandoet. Juist omdat mensen elkaar zo verschrikkelijk veel leed kunnen berokkenen.’’