Speciale editie Bonifatiusloop: virtueel en elf dagen lang

DOKKUM - De Bonifatiusloop is al jarenlang een uitdaging voor zowel noordelijke wedstrijdatleten als recreanten die rond deze tijd in en rond Dokkum de uitdaging aangaan voor 5, 10 of ruim 21 kilometer hardlopen. Dat kan ondanks alles ook dit voorjaar, met naast het hardlopen ook weer een wandeltocht, maar nu wel in een heel speciale editie: virtueel.

Vorig jaar overviel de corona iedereen en konden alle evenementen door de toen geldende maatregelen en richtlijnen niet doorgaan. De organisatie van de Bonifatiusloop laat het er dit jaar niet bij zitten. Van Hemelvaartsdag donderdag 13 mei tot en met zondag 23 mei kan er gestart worden. Voor deelnemers betekent het dat zij in deze speciale editie maar liefst elf dagen lang op een moment kunnen lopen dat ze zelf het best past. Meedoen kan aan zowel het hardlopen als de wandeltocht, zolang deelnemers zich maar aan de geldende richtlijnen van het RIVM houden. Iedereen mag dit jaar zelf bepalen waar op de route en op welk moment van de dag zij lopen. Dat geeft zelfs mogelijkheden om dit jaar meerdere afstanden te lopen. Volgens de nu geldende maatregelen mag men met maximaal twee personen lopen op 1,5 meter afstand.

Animator Hugo Veenker uit Damwâld is heel blij dat de organisatie er in overleg met de gemeente Noardeast-Fryslân uit kwam en het evenement dit jaar daaron wél mogelijk is. ,,De gemeente mag op dit moment geen vergunning afgeven voor evenementen, maar het is mooi dat we ondanks alle beperkingen en maatregelen de Bonifatiusloop nu toch kunnen organiseren. Het grote voordeel is nu dat deelnemers verspreid zijn over de hele route, omdat zij zelf kunnen kiezen wanneer zij lopen en waar ze starten. Dat zou ondanks alles al met al misschien zelfs wel voor een recordaantal deelnemers kunnen zorgen.’’

Geen sfeervol randgebeuren dit jaar dus bij start en finish rond de Bonifatiuskapel in Dokkum en evenmin huldigingen. De routes zijn niet aangegeven met pijlen en bordjes, er worden geen verkeersregelaars ingezet voor beveiliging van oversteken, onderweg zijn geen verzorgingsposten ingericht en er is geen feestelijke binnenkomst.

Wat wel gelijk is aan de vorige edities, dat zijn de afstanden en routes. Hardlopers kunnen ook deze keer kiezen uit 5, 10 en 21,1 kilometer. De langste route gaat via Dokkum over het Jaachpaad langs het Dokkumer Grutdjip tot aan Stienfek bij Ee en dan over de Wâlddyk terug naar Dokkum. De ronde over 5 en 10 kilometer wordt gelopen in en rond Dokkum. Voor de wandeltocht zijn er net als voorgaande jaren vier afstanden: 5, 10, 25 en 35 kilometer. Voor zowel het hardlopen als de wandeltocht geldt dat deelnemers de route kunnen vinden op www.bonifatiusloop.nl en die zelf kunnen downloaden of uitprinten. Iedere deelnemer kan het volbrengen van de tocht doorgeven via de site tot 25 mei.

Inschrijven

Inschrijven voor zowel het hardlopen als de wandeltocht kan via www.bonifatiusloop.nl. Het inschrijfgeld is voor alle afstanden drie euro waarvan twee euro naar het Foppe Fonds gaat. Dit fonds, genoemd is naar de voormalig voetbalcoach, zet zich in voor jongeren voor wie sporten niet vanzelfsprekend is vanwege hun lichamelijke of verstandelijke beperking of omdat hun ouders door financiële omstandigheden hun kind niet kunnen laten sporten. Deelnemers kunnen na afloop hun prestatie online doorgeven. Veenker: ,,Veel lopers houden hun prestaties al bij via de mobiele app Strava. Anderen mogen hun eindtijd zelf doorgeven. Wij hebben er alle vertrouwen in dat dat op een eerlijke manier gebeurt en anders houd je alleen jezelf maar voor de gek.’’

Iedereen die de wedstrijd of wandeltocht volbrengt, is winnaar en krijgt een herinnering toegestuurd. Daarnaast wordt onder alle hardlopers en wandelaars een dertigtal prijzen verloot, variërend van cadeaubonnen van de middenstand, hardloopschoenen en sportkleding tot een hardloopclinic en nog veel meer.

Voor uitgebreide informatie: www.bonifatiusloop.nl en www.facebook.com/BonifatiusloopDokkum.