Burdaard is bang voor sluipverkeer, als de snelheid op de Lauwersseewei wordt verlaagd naar 80 kilometer per uur

Inwoners van Burdaard vrezen sluipverkeer, als de maximumsnelheid op de Lauwersseewei tussen Dokkum en Aldtsjerk wordt verlaagd.

Dat schrijft dorpsbelang in een brief aan de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân. De gemeente wil de maximumsnelheid op de N361 tussen Dokkum en Aldtsjerk verlagen van 100 naar 80 kilometer per uur. Tussen Gytsjerk en woktempel E10 zou de maximumsnelheid zelfs naar 60 kilometer per uur moeten.

Dorpsbelang denkt dat het verkeer zal opschuiven naar de route Dokkum - Burdaard - Bartlehiem - Wyns - Lekkum - Leeuwarden. ‘Dit zal nu weer de snelste route worden’. Dat de weg tussen Burdaard en Leeuwarden onlangs iets verbreed is maakt hem voor sluipverkeer alleen maar aantrekkelijker, denkt het dorpsbelangbestuur.

De Lauwersseewei daarentegen is volgens dorpsbelang alleen maar veiliger geworden. ‘De gevaarlijke plekken die er waren, zijn allen door de jaren heen opgelost. Alle kruisingen zijn vervangen door rotondes en in Aldtsjerk is een mooie ovonde geplaatst, zodat ook fietsers hier veilig kunnen oversteken. Daar waar fietsers mogen fietsen, zijn ze gescheiden van het autoverkeer.’

Dorpsbelang wil dat de gemeente de snelheidsverlaging op de Lauwersseewei opnieuw bekijkt. ‘Graag zouden wij willen dat u heroverweegt of dit niet een verkeerd verschuiven van problemen is. In onze ogen zal er nu verkeer van een veilige, brede weg afgehaald worden en naar een veel onveiligere weg gejaagd worden. Onveilig voor de aanwonenden, maar ook onveilig voor de bestuurder zelf.’