Je bent nooit te oud om te leren beleggen

Aangeboden door: abnamro.nl

Dacht je dat de beurs iets is voor jonge, snelle mensen die nooit slapen en altijd de koersen checken? Dat heb je dan helemaal mis, iedereen kan het namelijk leren.

Veel jongeren hebben de weg naar de beurs gevonden. Maar ook als je wat ouder bent, kun je het nog prima leren. Maar hoe doe je dat precies en waar moet je op letten als je net begint? Daarover vertellen we meer in dit artikel.

Bepaal eerst of je het wel zelf wilt doen

Eerlijk is eerlijk, zelf beleggen kan tegenwoordig een stuk makkelijker dan vroeger. Er zijn allerlei websites waar je nuttige informatie kunt vinden over bijvoorbeeld de bedrijven, strategieën, achtergronden en koersen. Dankzij apps op je smartphone kun je altijd en overal de status van je beleggingen bijhouden en makkelijk aankopen en verkopen doen. Maar het kan natuurlijk best zijn dat je liever niet zelf bezig wilt zijn met je beleggingen. Dan kun je het uitbesteden aan een expert die dit dagelijks doet.

Je leert het beste met kleine stappen

Het spreekt voor zich dat het niet al te handig is als je meteen met je volledige vermogen de beurs op gaat. Doe het vooral rustig aan en leer op je gemak hoe alles werkt. Je hoeft ook niet eens met grote bedragen te beleggen. Zo kun je bijvoorbeeld al met € 50 beleggen. Het is dan laagdrempelig en met een beperkt risico. Dit is dan ook een van de redenen dat beleggen steeds populairder wordt.

Als je het beleggen eenmaal beter begrijpt, zou je elke maand een vast bedrag kunnen inleggen, bijvoorbeeld in een beleggingsfonds of een ETF (tracker). Zorg er wel altijd voor dat je een goede spreiding hebt en dat je naar de langere termijn kijkt en niet leeft naar de waan van de dag.

Evenwichtig is goed

Geld verliezen is nooit leuk, maar je moet er zeker wel rekening mee houden dat dit kan gebeuren als je gaat beleggen. Daarom is het spreiden van je investeringen zo belangrijk. Stel dat een bepaald aandeel ineens hard onderuit gaat, dan ben je kansloos als dit je enige aandeel in je portefeuille is. Als je zorgt voor een goede spreiding, is de kans dat je te hard wordt geraakt door eventuele verliezen van één aandeel een stuk beperkter.

Naast beleggen in aandelen kun je ook beleggen in bijvoorbeeld beleggingsfondsen, ETF’s (trackers), en obligaties. Als je na een tijdje je kennis over deze beleggingsmogelijkheden hebt uitgebreid, kun je stap-voor-stap een evenwichtige beleggingsportefeuille maken.

Beleggen kent risico's. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.