Janieke Steenstra en Jan Douwe van der Meer uit Hallum getrouwd in de Statenzaal

Leeuwarden De Statenzaal van het provinciehuis in Leeuwarden was donderdag de plek van het sprookjeshuwelijk van Janieke Steenstra en Jan Douwe van der Meer uit Hallum.

Bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand, commissaris van de Koning, drs. A.A.M. Brok heeft het paar in de echt verbonden.

De Friese Statenzaal is dit jaar 125 jaar in gebruik en is daarom tijdens het jubileumjaar één keer opengesteld voor het sluiten van een huwelijk door de commissaris van de Koning. Alle paren uit Fryslân met trouwplannen konden de afgelopen periode kans maken op trouwen in de historische debatzaal. Daarvoor moest antwoord worden gegeven op de vraag waarom het paar zou moeten trouwen in de Statenzaal.

Sissi

De 29-jarige Janieke is groot fan van keizerin Sissi. De droom van de bruid was dan ook om zich op haar trouwdag als een prinses te voelen. Het stel heeft alle Sissi paleizen in Europa bezocht. In de tuin van het Schönbrunn-paleis in Wenen heeft de 31-jarige Jan Douwe zijn “Sissi” ten huwelijk gevraagd. Omdat de Statenzaal volgens het bruidspaar lijkt op een paleis uit de Sissi films, was dit voor hen de perfecte locatie om elkaar het ja-woord te geven.

Het Sissi thema gaf voor Commissaris Brok de doorslag om de droom van het paar in vervulling te laten gaan: “De Statenzaal is vandaag jullie paleis. Jullie zijn de hoofdrolspelers in je eigen film, een droom die uitkomt. De bijzondere zaal is het geschiedenisboek van Fryslân waar jullie nu ook onderdeel van zijn.”