Muffe geur in huis kan duiden op ernstig vochtprobleem

Aangeboden door: strooming.nl

Experts raden aan om bij een aanhoudende grondlucht onderzoek te doen naar de oorzaak hiervan.

De aanwezigheid van een muffe grondlucht in huis wordt vaak niet direct gekoppeld aan een ernstig probleem in de woning. Niet alleen de grondlucht zelf is vervelend. Ook kan de oorzaak hiervan schadelijk zijn voor je gezondheid. Een van de mogelijke oorzaken van een grondlucht in huis is een vochtprobleem. Denk bijvoorbeeld aan optrekkend vocht, wat vanuit de kruipruimte onder de vloer via de muur naar de woonkamer of keuken optrekt. Een vochtprobleem gaat vaak gepaard met schimmel. Dat geldt ook wanneer de ventilatie in huis onvoldoende is. Problemen die regelmatig onderschat worden door woningbezitters.

Vochtprobleem kan grote gevolgen hebben

Een vochtige woning kan verschillende gevolgen met zich meebrengen. Zo worden astmatische en reumatische klachten verergerd, wanneer er sprake is van een te hoge concentratie vocht in huis. Zoals reeds genoemd kan een vochtplek de ideale voedingsbodem vormen voor schimmels. Denk hierbij ook aan huiszwammen die in huis groeien. Sporen van schimmels in de lucht kunnen je een benauwd gevoel geven, wanneer je deze langdurig inademt. Ook kan een vochtprobleem leiden tot houtrot. Denk aan rottend hout in het kozijn van een raam, rottende hout onder de dakbedekking, enzovoorts. In het ergste geval zorgt houtrot voor een verzwakking van cruciale constructies binnen de woning.

Onvoldoende ventilatie juist nu een probleem

Niet alleen een vochtprobleem of schimmelvorming kan een muffe geur in huis veroorzaken. Ook kan een muffe geur het gevolg zijn van onvoldoende ventilatie binnen de woning. Juist in deze periode, tijdens de pandemie, is het belangrijk om woningen voldoende te ventileren. Aangeraden wordt om de roosters boven ramen open te houden en ook het raam zelf af en toe een kwartier tot een half uur open te zetten. De muffe geur kan op deze manier worden afgevoerd uit de woning. Tegelijkertijd zorgt het openen van de ramen voor de aanvoer van zuurstof in huis. Iets wat het makkelijker maakt om je te blijven concentreren tijdens het werk.

Professioneel luchtonderzoek uit laten voeren

Wanneer blijkt dat het oplossen van een vochtprobleem of het verbeteren van de ventilatie in huis niet voldoende werkt om de muffe lucht te doen laten verdwijnen, kan een professioneel luchtonderzoek uitkomst bieden. Er zijn verschillende organisaties die zo’n onderzoek aanbieden. Bij een luchtonderzoek wordt naar de samenstelling van de lucht in huis gekeken. Op basis hiervan wordt vastgesteld op welke manier de lucht in huis verbeterd kan worden. Een muffe lucht kan ook het gevolg zijn van bouwmaterialen. Zeker wanneer deze materialen vochtig zijn, veroorzaken ze een vervelende geur. De luchtmeting helpt vast te stellen om welke bouwmaterialen het in de woning gaat.