Janneke Scholtens zamelt kraamspullen in voor Stichting Baby Hope

Dokkum - Overtollige kraamverbanden, steriele navelklemmen, luiertape en alcohol? Stichting Baby Hope weet er wel raad mee. Veel vrijwilligers onder wie Janneke Scholtens zamelen de materialen in.

In veel gezinnen met jonge kinderen staat de doos van de ziektekostenverzekering nog in de kast of op zolder, gevuld met de restanten van het kraampakket. Veel mensen bevallen in het ziekenhuis en gebruiken het pakket maar ten dele. Ook bij een thuisbevalling zijn niet altijd alle materialen nodig. Stichting Baby Hope is opgericht met het idee dat deze materialen een betere bestemming dan de prullenbak verdienen.

In Nederland is de gezondheidszorg goed geregeld maar in landen als Benin, Ghana en Kameroen maar ook in Suriname, Hongarije, Roemenie en Albanië is de situatie waarin vrouwen moeten bevallen vaak schrijnend te noemen. De materialen, voor zover aanwezig, zijn beperkt en vaak in slechte conditie. Het aantal sterfgevallen onder pasgeborenen en kraamvrouwen is mede daardoor in deze landen hoog.

Het verminderen van moeder- en kindsterfte is niet voor niets opgenomen in de millennium doelstellingen die wereldwijd aandacht krijgen.

Stichting Baby Hope werkt daar aan mee door navelklemmen, verbanden, onderleggers, zeep, handschoenen en ander materiaal in te zamelen en aan deze landen ter beschikking te stellen. De stichting werkt met een netwerk van zo’n 300 vrijwilligers die de materialen inzamelen en zo’n 15 transportvrijwilligers. Regelmatig bieden kraamverzorgenden ook hun hulp aan.

Nieuw inzamelpunt

Sinds kort is er ook een inzamelpunt in Dokkum. De adresgegevens van dit en alle andere inzamelpunten zijn te vinden op de website www.stichtingbabyhope.org.

Behalve vrijwilligers die willen helpen bij het inzamelen heeft de stichting ook behoefte aan mensen die het transport willen verzorgen van inzamelpunten naar een depot. Ook hierover is meer informatie te vinden op de website.

Artsen, verloskundigen en consultatiebureaus die het werk van de stichting willen steunen met het ophangen van posters of uitdelen van flyers kunnen materiaal opvragen via: info@

stichtingbabyhope.org