Acht maanden cel voor man uit Anjum die agent zwaar verwondde. Agent gaf aan doodsbang te zijn geweest zijn oog kwijt te raken

De Anjumer (27) die een agent een flesje bier in het gezicht gooide, is woensdagmiddag door de politierechter veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

Het stond voor de rechter vast dat de man opzettelijk had gegooid, met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. De agent liep breuken op aan oogkas, neus en jukbeen, Het is onduidelijk of er wel uitzicht is op volledig herstel. Dat het slachtoffer een agent in functie was, werkte strafverzwarend.

De emotionele Anjumer zelf beweerde niet gericht te hebben geworpen. Hij verklaarde heel veel spijt te hebben en te hopen dat de agent hem ooit wil vergeven. ,,Dit is nooit mijn bedoeling geweest.’’

Het incident vond plaats op 30 december, toen er brandjes waren in Anjum. De Mobiele Eenheid moest eraan te pas komen de brandweer zijn werk te laten doen.

Bierflesje

Toen de politie dorpelingen op basis van een noodverordening sommeerde naar binnen te gaan, weigerde de Anjumer. Hij stond in zijn eigen tuin en vond dat hij niet hoefde te wijken. Na enkele waarschuwingen opende de agent het tuinhekje en deelde een tik met de wapenstok uit.

De man gooide vervolgens met een bierflesje. De agent ervoer een enorme klap. ,,Als een kaakslag. Maar dan veel harder.’’ Hij gaf aan doodsbang te zijn geweest zijn oog kwijt te raken. Volgens de advocaat van de Anjumer, Laura Veenstra, was het niet zeker of het zijn flesje was waardoor de agent was geraakt. Ze vroeg vrijspraak.

De uitspraak van de rechter was conform de eis van het Openbaar Ministerie.