Fiene de Jong hijst vlag voor Expeditie Kilimanjaro

Dokkum - Fiene de Jong uit Dokkum mocht vrijdag haar eigen ontworpen vlag voor Expeditie Kilimanjaro hijsen in de binnenstad van Dokkum. De vlag gaat in juni mee naar Afrika, waar drie Dokkumers de Kilimanjaro gaan beklimmen in actie voor Alzheimer. Met het ontwerp van de vlag won Fiene de wedstrijd die was uitgezet door stichting Ik ben Wil.

‘Om met Alzheimer om te gaan en om de Kilimanjaro te beklimmen is leeuwenkracht nodig’, motiveert de negenjarige Fiene haar ontwerp. Daarin is duidelijk een krachtige leeuw getekend, op een berg waar drie klimmers naar de top lopen.

Educatie en ontwerpwedstrijd

Expeditie Kilimanjaro is de uitdaging waar drie Dokkumers zich in juni van dit jaar aan wagen voor stichting Ik ben Wil, die zich inzet voor Alzheimer. Met geld dat is opgehaald uit acties van vorig jaar, zijn educatiepakketten voor scholen gemaakt. De klimmers zelf hebben een aantal gastlessen gegeven op basisscholen. Onder de basisschoolleerlingen is eind vorig jaar en ontwerpwedstrijd voor een vlag uitgezet. Dokkumer Vlaggen Centrale heeft de winnende vlag speciaal laten drukken, gemeente Noardeast-Fryslân faciliteerde het hijsen van de vlag.

Hoogtetraining, ijsbad en koelcel

De voorbereidingen voor Expeditie Kilimanjaro zijn al geruime tijd aan de gang voor de klimmers Jogchum van der Woude, Eelke Krol en Titus Vogt. In oktober vorig jaar ging het driekoppige team naar Oostenrijk voor een hoogtetraining, onder leiding van alpineskiër en stadsgenoot Carsten Nienhuis. Het gesponsorde materiaal en de uitrusting werden ook daar getest. Met zwaartevesten wordt op uithoudingsvermogen getraind. Eind januari worden de klimmers ondergedompeld in een ijsbad om ademhalingstechnieken trainen. Ook een verblijf in de koelcel staat op het programma.

De Kilimanjaro

De Kilimanjaro is met bijna zesduizend meter de hoogste berg van Afrika. Jogchum, Eelke en Titus beklimmen de berg onder professionele begeleiding. Het doel is om in zes dagen, zeven uren per dag te lopen naar de top. “Aandacht vragen voor de ziekte van Alzheimer, en weer even wat dichter bij mijn moeder zijn, dat is ons doel”, zegt Titus. Tientallen particulieren, sponsoren en ambassadeurs ondersteunen de actie inmiddels. Er is al € 24.000 binnengehaald, wat ten goede komt aan nieuwe projecten waaraan de stichting zich verbindt.

Stichting Ik ben Wil

Titus Vogt uit Dokkum verloor in november 2020 zijn moeder Wil, zij had Alzheimer. Kort voor haar overlijden was zij nog het gezicht van de lokale campagne Ik ben Wil, waarin met foto’s en verhalen aandacht werd gevraagd voor de ziekte en geld werd ingezameld voor verschillende lokale goede doelen omtrent Alzheimer. Het campagneteam heeft een stichting met dezelfde naam opgericht, om blijvend actie te voeren voor aandacht en projecten voor volksziekte nummer één in Nederland, Alzheimer.

Oproep voor doelen

Stichting Ik ben Wil is ook nu op zoek naar lokale initiatieven met betrekking tot Alzheimer of gezinnen die te maken hebben met de ziekte en een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Aanmelden kan via actie@ikbenwil.nl.