Oktober zevende warme maand op rij

REGIO - Oktober was met gemiddeld 11,9 graden 1,2 graden warmer dan normaal en de zevende warme maand op rij. Verder geven 10 officiële warme dagen en een officiële zomerse dag aan hoe warm het was.

Dat meldt Weeronline. In Limburg werd het zelfs zes keer zomers. De zon scheen anderhalf keer zo lang en daarmee was deze oktobermaand de op twee na zonnigste ooit gemeten.

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 11,9 graden was oktober warm. Normaal is het 10,7 graden en daarmee is dit al de zevende warme maand op rij.

Ook de maximumtemperatuur lag op het KNMI-hoofdstation vaak hoog. Zo telde De Bilt maar liefst 10 officiële warme dagen (maximumtemperatuur van 20 graden of meer) waarvan acht dagen op rij. Normaal wordt het één of twee keer in oktober 20 graden of warmer. Slechts in drie andere jaren werd het ook zo vaak officieel warm. De laatste keer dat oktober 10 warme dagen telde was in 1969.

Zomer in oktober

Op 13 oktober hebben we kunnen genieten van een vrij zeldzame zomerse oktoberdag met in grote delen van het land 25 graden. Slechts vijf keer eerder werd het in oktober officieel zomers warm. In Ell is de hoogste temperatuur gemeten met op 13 oktober maar liefst 28,1 graden. Op 16 oktober werd het voor de laatste keer zomers en wel met een nieuw dagrecord.

De laatste vijf dagen verliepen veel koeler en op 29 oktober werd het in De Bilt slechts 6,1 graden. Daarmee was het bijna zeven graden kouder dan normaal.

De helft meer zon

Oktober was op veel dagen erg zonnig. Op de vijf landelijke hoofdstations scheen de zon gemiddeld 168 uur en daar komen vandaag nog een paar uur bij. Daarmee hebben we de helft meer zon dan in een normale oktobermaand. Alleen in 1920 en 1951 was het in oktober nog zonniger. Toch waren er ook sombere dagen. Op drie dagen scheen de zon in De Bilt geheel niet, normaal gebeurt dat vijf keer, meldt weeronline.