Overheid zendt NL-Alert controlebericht uit

REGIO - Op maandag 3 december 2018 zendt de overheid om 12:00 uur een NL-Alert controlebericht uit.

Als je het controlebericht ontvangt, is jouw mobiel juist ingesteld voor NL-Alert. Je weet dan zeker dat je wordt geïnformeerd als je in de buurt bent van een echte noodsituatie.

NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand, een terroristische aanslag, of noodweer. Als je een NL-Alert krijgt of ziet, informeer en help dan ook de mensen om je heen. Zo weten zij ook wat ze moeten doen. Je ontvangt een NL-Alert op je mobiel.

Nieuw is dat NL-Alert uitbreidt naar aanvullende kanalen om zoveel mogelijk mensen te informeren en te alarmeren bij een ramp in de omgeving.

Zo is NL-Alert vanaf 3 december ook te zien op veel digitale vertrekborden bij haltes van bus, tram en metro. Het is de eerste keer dat het controlebericht op vertrekborden wordt getoond.

Bij een noodsituatie zendt de overheid een tekstbericht naar mobiele telefoons en digitale vertrekborden in de directe omgeving. NL-Alert op je mobiele telefoon werkt op basis van cell broadcast.

Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden via de zendmasten van alle providers. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal.

Je ontvangt hierdoor NL-Alert óók op je mobiel als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Je naam en telefoonnummer zijn niet nodig en blijven dus onbekend. Veel telefoons die in Nederland worden verkocht, zijn al ingesteld voor NL-Alert.

Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet je dit zelf doen. Op https://crisis.nl/nl-alert/

instelhulp/ wordt uitgelegd hoe je NL-Alert op je mobiel kunt instellen. Het vorige NL-Alert controlebericht, op maandag 4 juni 2018, is door 10 miljoen mensen van 12 jaar en ouder ontvangen (67%). De bereidheid om anderen te informeren en helpen bij een NL-Alert is groot. Hierdoor zijn in totaal zijn 11,3 miljoen mensen van 12 jaar en ouder bereikt met het NL-Alert controlebericht (76%).