Gemaal met lichtshow geopend als De Heining

Marrum - Het gemaal in de zeedijk bij Marrum is donderdagavond onder grote publieke belangstelling in een haast sprookjesachtige sfeer met een prachtige lichtshow, muziek en zang opgeleverd als De Heining. Tot die tijd ging de nieuwe overgang van zoet naar zout door het leven als het gemaal Vijfhuizen. De Heining is gekozen omdat die naam herinnert aan de bocht in de zeedijk naar de Noarderleechsteroprit en ook de huisjes die daar lang geleden stonden, waren in de volksmond zo bekend.

Provincie Fryslân, It Fryske Gea, de gemeente Ferwerderadiel en Wetterskip Fryslân werkten vanaf het voorjaar 2017 samen aan de uitvoering van het project om de waterafvoer in dit gebied bij zware regenval te verbeteren en is met een unieke visvriendelijke doorgang de verbinding tussen het zoete binnenwater en de Waddenzee. Het totale project kost zo’n 15 miljoen euro en wordt voor een groot deel betaald uit het Waddenfonds en het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling. De gemeente Ferwerderadiel draagt ruim 260.000 euro bij.

Aan deze sfeervolle oplevering werd medewerking verleend door kunstenaarscollectief Waterlanders, toneelvereniging van Marrum, popkoor Mingeling uit Hallum, Marrumer drumband De Eendracht, brassband De Eendracht, vrijwillige brandweer Hallum, de bovenbouw van basisschool It Fundamint Hallum en het project Sense of Place.

Meer over het gemaal in onze krant van dinsdag 20 november.

Foto's: Bram Buruma