Gestolen boormachines staan op Marktplaats

LEEUWARDEN/DOKKUM - Een 32-jarige Dokkumer die twee gestolen boormachines op Marktplaats had gezet, is woensdag door politierechter Marijke Jansen veroordeeld tot één dag cel. Die straf heeft de man al in voorarrest uitgezeten.

De Dokkumer had een koffer met daarin de twee boormachines op 9 december vorig jaar gestolen. De eigenaar had de koffer even onbeheerd gelaten. De man wist meteen waar hij moest zoeken. Een eerste blik op Marktplaats leverde nog niks op, maar ‘s middags was het raak. Hij maakte een afspraak met de Dokkumer en hij lichtte de politie in.

Meteen nadat de koop was gesloten, de boormachines werden voor 50 euro verkocht, werd de verkoper in de kraag gegrepen. De Dokkumer zei dat ‘stemmen’ in zijn hoofd hem hadden opgedragen de koffer te stelen.

De man staat onder begeleiding, hij verblijft in een beschermde woonvorm.

Toch oordeelde de rechter dat hij niet geheel ontoerekeningsvatbaar was: hij had wel het besef gehad om de initialen van de eigenaar van de apparaten over te verven. De man heeft één dag vastgezeten. Vanwege de persoonlijke situatie vond dat de rechter dat wel afdoende. Van een eerder voorwaardelijk opgelegde celstraf van twee weken werd de proeftijd met een jaar verlengd.