CDA onder indruk van bouwbedrijf Schotanus

Kollumerzwaag Op vrijdag 9 november heeft een CDA delegatie het bouwbedrijf Schotanus in Kollumerzwaag bezocht. Het bedrijf bestaat al 95 jaar en inmiddels staat de vijfde generatie klaar om het bedrijf voort te zetten. Jappie Schotanus zal over niet al te lange tijd het stokje overnemen van zijn vader.

Bouwbedrijf Schotanus richt zich vooral op de bouw van nieuwe woningen. Hun werkgebied bestaat uit Friesland, Groningen en zelfs tot in Zwolle. In Groningen zijn enkele aardbevingsbestendige woningen gebouwd. Dit middelgrote bouwbedrijf heeft momenteel ongeveer 10 werknemers en zij zijn leerbedrijf voor jongeren die een bouw opleiding volgen. Het is lastig om jongeren te binden aan het bedrijf omdat er te weinig jongeren kiezen voor de bouw. Dit pleit voor meer overleg met de opleidingscentra zodat meer leerlingen kiezen voor het werken in de bouw. Door het aantrekken van de woningbouw is de wachttijd op dit moment ongeveer 6 maanden.

Jappie Schotanus ervaart een goed overleg met de DDFK-gemeenten als het gaat om vergunningverlening en toezicht op de bouw van woningen. Hij heeft er vertrouwen in dat dit ook in de nieuwe gemeente Noardeast Fryslân zal blijven.

Na een rondleiding door het bedrijf is een woning in aanbouw bezocht in het plan Cedelshof in Kollumerzwaag. De CDA delegatie was onder de indruk van de degelijkheid in het bouwen waarbij grote aandacht is voor duurzaamheid en het isoleren van de woning.

CDA wethouder Esther Hanemaaijer bedankte Jappie Schotanus voor de hartelijke ontvangst en de duidelijke uitleg over hun bedrijf. Zij benadrukte dat zij bij vragen altijd contact op kunnen nemen met de gemeente en als het nodig is ook met de betreffende wethouder.