De Klyster wint landelijke Henk Klein Award 2018

DAMWALD - Het Natuur- en milieu-educatiecentrum (NME) De Klyster uit Noordoost Friesland ontving afgelopen vrijdag de Henk Klein Award 2018 voor het project Underweizzz. Dit is een landelijke prijs van de Vereniging Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO). De award wordt jaarlijks uitgereikt aan een NME-organisatie die de samenwerking zoekt met bewoners, ondernemers, en het onderwijs op een actueel thema; in dit geval biodiversiteit in de Friese bermen.

Underweizzz

De prijs is uitgereikt tijdens de viering van het 10-jarig bestaan van de Vereniging GDO. De Klyster laat met het lessenpakket Underweizzz alle Friese basisschoolkinderen van groep 7 en 8 ontdekken hoe essentieel de natuur is voor het leven en dat biodiversiteit van groot belang is voor de voedselvoorziening. Dit gebeurt op verhalende wijze en door de kinderen letterlijk de berm in te sturen om te kijken wat er groeit en bloeit.

Juryrapport

Volgens de jury is het initiatief vernieuwend en geschikt voor landelijke opschaling. “De Klyster betrekt met Underweizzz op een ludieke en eigentijdse manier diverse doelgroepen. Het nut van groene en bloeiende bermen wordt bij iedereen duidelijk. Het project staat als een huis!”, aldus juryvoorzitter Jacqueline van Dongen. Marjolein Staal, coördinator van De Klyster en bedenker van het project, is erg blij met de lovende woorden. “Alle Friese NME-Centra hebben meegedaan aan het project en ik hoop van harte dat Underweizzz de komende jaren voor alle basisscholen in heel Nederland beschikbaar komt. Los van de noodzaak, gun ik ieder kind het geluk en plezier dat je ervaart als je naar bloeiende bloemrijke bermen kijkt”.

|Er waren zeven genomineerde inzendingen uit het hele land voor de Henk Klein Award 2018. Volgens de jury stuk voor stuk opvallend mooi en krachtig in hun eigenheid.