Werkstraf voor stalken en bedreigen politieagenten

LEEUWARDEN/DOKKUM - Een 33-jarige inwoner van Biddinghuizen mag drie jaar lang niet in de buurt van het politiebureau in Dokkum komen.

Behalve dit locatieverbod legde rechter Klaas Bunk maandag aan de man ook een contactverbod op: hij mag op geen enkele manier contact zoeken met twee in Dokkum gestationeerde agenten.

De verdachte, voorheen woonachtig in Walterswâld, heeft beide agenten telefonisch en via de sms en e-mail gestalkt. De man voelde zich tekortgedaan door de politie, volgens hem werd hem belet om aangifte te doen. Hij heeft de politiemensen vanaf maart 2015 verschillende malen via hun diensttelefoon benaderd, soms zelfs midden in de nacht.

Hij liet zich zelfs dreigend uit over de kinderen van een van de agenten. Eind mei had hij in Dokkum een man bij diens woning mishandeld. Volgens de reclassering heeft de verdachte een sterk rechtvaardigheidsgevoel, maar is hij ook erg geneigd om zwart-wit te denken. Het zou hen ontbreken aan empathie en inlevingsvermogen. De man die werd mishandeld was bereid om het door hem geëiste smartengeld af te staan, als dat zou worden gebruikt voor een behandeling van de verdachte.

Zo kwam het maandag niet, maar de rechter wees de schadevergoeding wel toe. Hij veroordeelde de verdachte overeenkomstig de eis van officier van justitie Margreeth Meijer tot een werkstraf van 100 uur, plus 90 dagen voorwaardelijk. Mocht de verdachte zich niet aan het contact- en locatieverbod houden, dan moet hij die 90 dagen uitzitten. Het voorarrest had al drie weken geduurd.