Mbo Flex Entree opleiding van start in Dokkum

dokkum - Zorgen voor een betere doorstroom naar zowel onderwijs als arbeidsmarkt voor statushouders. Dat is waar de DDFK-gemeenten, Werk-leerbedrijf Noardeast Fryslân (NEF), reïntegratiebedrijf Aalsum & Nieuwland en het Friesland College zich gezamenlijk voor inspannen. De zogeheten Mbo Flex Entree opleiding moet daarvoor zorgen.

Maandagmiddag gaven wethouder Pieter Braaksma en directeur Zahra Mousazadeh van FC Extra, de school voor Volwasseneneducatie van het Friesland College, het officiële startsein voor deze praktijkgestuurde entreeopleiding voor inburgeraars.

Het Friesland College verzorgt bij NEF en waar mogelijk ook op andere locaties in Dokkum, de Mbo Flex Entree opleiding, een praktijkgestuurde entreeopleiding (niveau 1) voor deze specifieke doelgroep. De Mbo Flex Entree opleiding zorgt voor een betere en snellere doorstroom van inburgering naar vervolgonderwijs en van vervolgonderwijs naar arbeidsmarkt. In vijf andere Friese gemeenten is het traject al succesvol gebleken.

De 18 deelnemers aan deze opleiding zijn al ingeburgerd of bijna klaar met inburgeren. In een periode van twintig weken doen ze twee dagen per week werkervaring op bij verschillende bedrijven, zoals bij NEF en winkels en bedrijven in Dokkum en omliggende dorpen. Daarnaast volgen zij twee dagen per week lessen op school. Naast het opdoen van praktijkervaring, leren zij ook te ontdekken wat zij willen en kunnen. Er wordt veel aandacht besteed aan beroepsoriëntatie en opleidingen met de meeste kans op een baan. Na afronding van de Mbo Flex Entree opleiding kunnen de deelnemers een weloverwogen keuze maken en doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 1 of 2.

Foto’s Jan van Empel