Onduidelijkheid over hondenkennels bij bedrijf Feanwâlden

DEN HAAG - Passen de inmiddels verwijderde hondenkennels bij autobedrijf De Haan in Feanwâlden binnen de regels van het daar geldende bestemmingsplan? Dat is de kwestie die dinsdag op tafel kwam bij de Raad van State in Den Haag. Laat het bestemmingsplan de kennels en ook het fokken van honden toe, dan kan de dwangsom van tafel die door het gemeentebestuur van Dantumadiel is opgelegd aan het bedrijf.

Maar die uitkomst is zeer twijfelachtig. De raadsman van het bedrijf beroept zich op de regel in het plan die dienstverlenende bedrijven toelaat op het bedrijventerrein langs De Swette. Volgens de raadsman is een hondenfokkerij inclusief de kennels een dienstverlenend bedrijf. Maar die uitleg van de planregel werd door de voorzitter van de Raad toch met de nodige twijfel aangehoord.

Overigens kan ook bij strijd met het bestemmingsplan een hondenfokkerij met kennels worden toegelaten als het gemeentebestuur dat bij uitzondering wil. In dat geval is ook vereist dat er een vergunning is aangevraagd. Volgens de raadsman van het bedrijf is dat ook gedaan, maar een woordvoerder van de gemeente ontkende dat er een vergunningaanvraag ligt.

Voor de gemeente is het duidelijk. Het bestemmingsplan laat geen hondenfokkerij met kennels toe en er zal ook niet worden meegewerkt aan de vestiging daarvan. Met een dwangsom van maximaal 30.000 euro moet worden voorkomen dat De Haan toch aan het fokken slaat.

Voor de zekerheid heeft hij de 35 honden elders geplaatst en 6 zeecontainers verwijderd die als kennel dienden. Daarmee zijn z’n achterburen verlost van de overlast die zij stelden te hebben. De raadsman van De Haan ontkent dat er sprake was van lawaai door continu blaffende honden. Andere omwonenden zouden niet eens hebben geweten dat er honden werden gehouden.

De Raad van State duikt nu in de kleine lettertjes van het bestemmingsplan om te kunnen oordelen wie er gelijk heeft. Het oordeel volgt over zes weken.