Eerste Micro:bit feestje in Bibliotheek De Westereen met Burgemeester Agricola

De Westereen - Alle kinderen uit Dantumadiel die tien worden, ontvangen in de maand dat ze jarig zijn een uitnodiging van de burgemeester. Op vertoon van de uitnodiging krijgen ze toegang tot het verjaardagsfeestje in de Bibliotheek. Daar is taart, er hangen slingers en ballonnen én het cadeau staat op ze te wachten: een Micro:bit.

Het eerste feestje was op woensdag 17 oktober in bibliotheek De Westereen. Na de opening van Paulien Schreuder, directeur Bibliotheken Noord Fryslân en Burgemeester Klaas Agricola, Dantumadiel, werd er gezongen voor de jarigen en mochten ze de kaarsjes uitblazen. Daarna kregen ze allemaal hun cadeautje, de Micro:bit en konden ze direct aan de slag. Zelfs de burgemeester deed mee en kon na afloop een Micro:bit programmeren.

‘Buitenspelen, lezen en leren omgaan met de computer zijn allemaal belangrijke vaardigheden voor kinderen om te leren. Een goede verhouding tussen deze activiteiten stimuleert kinderen om nieuwe vaardigheden te leren’, aldus Burgemeester Agricola.

Elke maand: Micro:bit Meet-up

Een Micro:bit is een mini-computer waarmee ze kunnen programmeren, spelletjes spelen en muziek, robots of apps maken Ze kunnen er thuis of in de bibliotheek verder mee spelen. Elke maand organiseert de Bibliotheek namelijk een Micro:bit Meet-up. Dan worden er wedstrijdjes gedaan, kunnen kinderen extra onderdelen winnen of gaan ze groepsgewijs aan de slag.

Het belang van digitale vaardigheden

De mogelijkheden van internet en ict hebben enorme invloed op hoe we werken, zorgen, leven en communiceren met elkaar. Digitale vaardigheden, zoals basiskennis over ict, het kunnen beoordelen van betrouwbaarheid van informatie, mediawijsheid en het begrijpen hoe computers werken, zijn nu al onmisbaar en worden in de nabije toekomst alleen maar belangrijker. Aanleiding voor gemeenten Dongeradeel, Dantumadiel en Kollumerland, Kabelnoord en Bibliotheken Noord Fryslân om te starten met het project Tien, tijd voor je eigen Micro:bit. Hiermee krijgen kinderen uit de regio de juiste vaardigheden om nu en in de toekomst mee te kunnen doen.