Fairtradecertificaten voor ondernemingen in DDFK-gemeenten

dokkum - De najaarseditie van de Fairtrade Week 2018 is van 27 oktober t/m 4 november. Maandag was bij de DDFK-gemeenten Fairtrade bijeenkomst en netwerk borrel bij restaurant KB Food & Drinks in Dokkum.

Wethouders Esther Hanemaaijer van de gemeente Dongeradeel en Paul Maasbommel van de gemeente Kollumerland c.a. reikten fairtrade certificaten uit. De vier horecaondernemingen van eigenaresse Anna Smits werken zoveel mogelijk met fairtrade producten. Het betreft de restaurants KB Food & Drinks, Haagens Dokum, De Zuster van Haagens en het Pannenkoekschip De Admiraal. Naast deze vier ondernemingen kregen ook It Taarthûske in Dokkum en de supermarkten Poeisz in Dokkum en Poiesz in Kollum een fairtrade certificaat.

Leden van de Fairtrade werkgroepen in Dantumadiel, Dongeradeel en Kollumerland c.a. waren ook aanwezig.

De werkgroepen krijgen bij hun vrijwilligerswerk ambtelijke ondersteuning van de DDFK- gemeenten. Samen met ondernemers wordt Fairtrade op de kaart gezet. Door gebruik te maken van Fairtrade producten en door de verkoop van deze producten, krijgen boeren en producenten van Fairtrade producten een betere levensstandaard. Met allerlei activiteiten, zoals de acties rond het boekje ‘Bananen foar Tomke’ over eerlijke bananen, brengen de werkgroepen Fairtrade onder de aandacht van de inwoners van dit gebied.

Foto’s Jan van Empel