F16’s oefenen boven Marnewaard

LAUWERSOOG - Van maandag 29 oktober tot en met vrijdag 2 november oefent de Koninklijke Luchtmacht samen met de School Grond-Lucht Samenwerking. Militairen van de Landmacht, Luchtmacht en het Korps Mariniers werken hier samen in alles wat te maken heeft met militaire grond-luchtoperaties. De oefening zal voornamelijk plaatsvinden in de omgeving van de Marnewaard. Van maandag tot en met donderdag wordt er tussen 12.00 uur en 20.00 uur geoefend en op vrijdag wordt er alleen in de ochtend geoefend.

F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht leveren samen met een civiel Aero L-39 Albatros toestel CAS (Close Air Support) ondersteuning aan de troepen op de grond. Dit houdt in dat de troepen op de grond een gevecht simuleren waarbij zij zogenaamd indirecte vuursteun krijgen van F-16’s. Zij houden contact met de vliegers en geven aan welke doelen uitgeschakeld moeten worden. De vliegers hebben daarbij zicht op de grond nodig en zullen daarom vaak boven land vliegen. Soms worden zij geïnstrueerd om een doel meerdere keren aan te vallen en zullen ze dus ook meerdere naderingen maken. Het is zowel voor de grondtroepen als voor de vliegers een waardevolle training en noodzakelijk om diverse vaardigheden op peil te kunnen houden en te kunnen oefenen. Er worden geen echte wapens ingezet bij deze oefening.

Informatie

Vanwege operationele redenen of onvoorziene omstandigheden kan van bovenstaande planning worden afgeweken. Wilt u meer weten over vliegbewegingen, zie luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Voor vragen en eventuele geluidhinderklachten kunt u bellen met het gratis telefoonnummer 0800 – 0226033. Klachten kunnen eveneens worden ingediend via luchtmacht.nl/geluidshinder