Heel Nederland door voor Frieslandshow in Holwerd

Holwerd - Deze week staat er voor de commissieleden van het project Levend Cultureel Erfgoed van Nederlandse Origine. Waardevol Leven, een forse logistieke operatie op het programma. De wil om alle van Nederlandse oorsprong Nederlandse rassen naar Holwerd te halen betekent wel, dat de dieren van heinde en ver gehaald moeten worden. Voor de mensen van Frisia Dokkum e.o. lukt dat niet op de laatste dag voor de show, die van 25 tot en met 27 oktober in MFA De Ynset in Holwerd zijn beslag zal krijgen. Veel dieren worden deze week al opgehaald. Dat is simpel gezegd, maar aan dat feit hangt wel een kaartje, namelijk dat de dieren allemaal opgevangen moeten worden in een goed onderkomen. Voor dat operatie ‘ophalen’ in werking kan komen, dient eerst de inrichting van ruim 50 hokken in gang gezet te worden. Als dat voor elkaar is, dan zijn er drie ophaalroutes. Vrijdag – Oost-Nederland, Overijssel en Zuid-Drenthe. Zaterdag twee ritten te weten Drenthe – Groningen en de Nederlandroute, waar Zierikzee, Breda, Molenschot, Schijndel, Barneveld en op de terugreis de kop van Overijssel op het programma staan. Aan ophaalroutes zit ook een terugbrengroute vast, de laatste dagen van oktober na de show.

Overigens blijft het niet bij deze 3 verzamelritten. Een belangrijke vierde ronde staat voorzien op woensdag 24 oktober, de Frieslandroute. Ook die brengt veel dieren naar Holwerd. Voor deze dieren geldt niet zozeer de opvang in hokken voor de show, maar wel nadien, want een aantal dieren zal na de show opgevangen moeten worden.

De opzet, om de oorspronkelijke Nederlandse rassen bijeen te brengen lijkt te slagen, al moeten we een slag om de arm houden. Er kan van alles gebeuren. Om dat te illustreren de volgende ervaringen. Afgelopen week werden we geconfronteerd met twee afzeggingen. De Schijndelaar zou uit Bellingwolde komen, maar daar dacht Reintje de Vos anders over! Gelukkig heeft de organisatie nu dieren toegezegd gekregen, juist ja uit Schijndel, plaats van oorsprong. Voor de kwaker, een algemeen voorkomende eendensoort, een zelfde verhaal. Of het hier een vossenstreek was, is niet duidelijk, het kan evenzeer een marterfamilie geweest zijn. Kippen, ganzen, pauwen en eenden het slachtoffer. Ook hier werden vervangers gevonden.

Een jaar van voorbereiding lijkt ook voor dit project in het raam van Culturele Hoofdstad Leeuwarden/Fryslân uit te monden in een fraai evenement. Nu de erfgenamen nog, één van de doelstellingen van dit project, gaan die voor de erfenis, al dat waardevolle leven.