Adbijtoren van Dokkum in app

DOKKUM - Wethouder Pytsje de Graaf heeft donderdagmiddag op het vernieuwde marktterrein in Dokkum een NFC-tag die een app geactiveerd over de verdwenen Abdijtoren van Dokkum.

Met deze Abdijtorenapp kunnen bezoekers het voormalige icoon van Dokkum opnieuw ontdekken en bewonderen. Wethouder De Graafverrichtte de onthulling samen met initiatiefnemers Friso Booij van Musarium en Ihno Dragt van Museum Dokkum. Het project kwam tot stand dankzij een bijdrage van de DDFK-gemeenten.

De abdijtorenapp is het resultaat van een samenwerking tussen Museum Dokkum en Friso Booij. Booij studeerde met dit project af als Master aan de HKU (hogeschool voor de kunsten in Utrecht). Tijdens zijn masterstudie onderzocht Booij de mogelijkheden van technologie in musea en de culturele sector. Interactie stond hier centraal.

Door de app zelf te downloaden wordt het voor gebruikers mogelijk om in eigen tijd een stuk stadshistorie te ervaren, buiten de muren van het museum. Zo verbreden we met dit project het doelgroep-spectrum van Museum Dokkum en hebben we de eerste stappen gezet in een ontwikkeling welke museale thema’s en verhalen naar de beoogde doelgroep brengt, ongeacht waar deze zich bevindt.

Door het plaatsen van een NFC-tag kunnen mensen ter plekke op de markt de app downloaden en Dokkums verloren abdijtoren herontdekken.

Foto’s Jan van Empel