Crowdfunding campagne Strafpiet.nl opgestart voor de blokkeer-Friezen

Leeuwarden - De zitting bij de rechtbank in Leeuwarden waar de 34 Friese verdachten afgelopen vrijdag de strafeisen te horen kregen heeft het nodige losgemaakt in Friesland en in de rest van het land. De meeste van de 34 verdachten die op 17 november de A7 bij Joure blokkeerden om te verhinderen dat twee bussen vol anti-zwartepietdemonstranten door konden rijden naar de intocht van Sinterklaas in Dokkum toonden zich ondanks de geëiste straffen strijdbaar en staan nog steeds achter de actie.

Vrijdagmiddag verzamelden zich steeds meer Friezen om steun te betuigen aan de verdachten die door velen juist als helden worden gezien. De verdachten wilden naar eigen zeggen slechts voorkomen dat kinderen nodeloos geconfronteerd zouden worden met vervelende taferelen door relschoppers. De term 'blokkeer-Friezen' is inmiddels zelfs een geuzennaam geworden en wordt veelvuldig gebruikt door sympathisanten uit het hele land om de verdachten te steunen.

Tegen Jenny Douwes, die wordt gezien als boegbeeld van de blokkeerfriezen, zijn drie maanden voorwaardelijke celstraf en 240 uur taakstraf geëist. Zij riep volgens het OM op tot de blokkade. De geëiste straffen variëren van 80 uur taakstraf of 40 dagen hechtenis tot 150 uur taakstraf en 150 uur en 60 dagen celstraf.

Uit sympathie voor de blokkeer-Friezen is de ludieke crowdfunding campagne Strafpiet.nl in het leven geroepen. De campagne is bedoeld om zoveel mogelijk geld op te halen voor de verdachten en zo financiële compensatie te kunnen bieden voor de tijd dat zij een celstraf moeten uitzitten en/of een taakstraf moeten verrichten als gevolg van het definitieve vonnis van de rechter. Doneren kan op http://www.strafpiet.nl. De initiatiefnemers hopen een bedrag van €200.000 in te zamelen.