Snelwegblokkeerders: 'Het was de bedoeling dat de kinderen een mooi feest zouden hebben'

LEEUWARDEN/OUDEHASKE - De rechtszaak tegen de verdachten die op 18 november vorig jaar de A7 bij Oudehaske blokkeerden om bussen met anti-zwarte Piet demonstranten tegen te houden, kende maandag een roerige start. Op het moment dat officier van justitie Peter van der Spek de aanklachten tegen de verdachten voorlas, werd een van de rechters onwel.

Tot grote ontzetting van de aanwezigen in de grote zaal van de Leeuwarder rechtbank zat de rechter roerloos en buiten bewustzijn in zijn stoel. Een paar seconden later kwam hij weer bij en werd hij afgevoerd. Nadat hij was onderzocht door een arts, werd toch besloten dat de zaak tegen de 34 'blokkeerfriezen' voortgezet kon worden. De rechtbank heeft vier dagen uitgetrokken van de behandeling van de rechtszaak tegen de groep 'blokkeerfriezen' die op 18 november drie bussen met aanhangers van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) de doorgang wilden beletten.

De KOZP'ers hadden toestemming om te demonstreren tijdens de intocht van de Sinterklaas in Dokkum. De verdachten wilden dat voorkomen en zorgden ervoor dat de A7 een tijdlang volledig gestremd raakte. De gemoederen liepen hoog op en de blokkade leidde er uiteindelijk toe dat locoburgemeester Pytsje de Graaf besloot de demonstratie af te gelasten. Dat besluit was mede ingegeven door geruchten dat de bussen met stenen zouden zijn bekogeld en uit angst voor rellen in de Dokkumer binnenstad.

De verdachten verklaarden redelijk eensluidend over het doel van de blokkade: ze wilden voorkomen dat de anti-zwarte Piet demonstranten Dokkum zouden bereiken om de Sinterklaasoptocht te verstoren. Volgens de verdachten was van tevoren niet echt besproken wat er zou gaan gebeuren. Een paar verdachten zeiden dat het de bedoeling was om de bussen te 'vertragen'. Ze hadden wel afgesproken dat er geen geweld gebruikt zou worden.

Een van de verdachten had bij de politie verklaard dat het de bedoeling was dat de kinderen in Dokkum een mooi feest zouden hebben. Demonstreren vonden ze prima, maar niet in de buurt van kinderen. Een 29-jarige Westereender zei daarover: 'Die mensen hebben 365 dagen in het jaar om te demonstreren en dan zoeken ze die dag uit'. De groep was spontaan ontstaan na oproepen op Facebook opgeroepen door Jenny Douwes (40) uit Drachten. Zij moet donderdag terechtstaan voor opruiing.

Niet alle verdachten verschenen maandag op de zitting, een deel liet verstek gaan. Dinsdag gaat de rechtbank verder, dan worden de zaken van 19 verdachten behandeld. Donderdagochtend zijn er dan nog drie verdachten waaronder Jenny Douwes die zich voor de rechtbank moeten verantwoorden. Op die dag worden de benadeelde partijen behandeld, waaronder een man die aan een angststoornis lijdt en zijn auto heeft achtergelaten. Ook mogen de KOPZP-activisten hun zegje doen. Op vrijdag volgt de eis van het Openbaar Ministerie en het pleidooi van advocaat Tjalling van der Goot.