Nitraatbommen in kofferbak inwoner Rinsumageast

LEEUWARDEN/RINSUMAGEAST - Een 21-jarige inwoner van Rinsumageast is donderdag voor het bezit van illegaal vuurwerk door politierechter Bauke Jansen veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur.

Het kwam bij toeval aan het licht dat de Rinsumageaster nitraatbommen in de kofferbak van zijn auto had. Hij werd op 30 december 2016 in Broeksterwâld aangehouden omdat hij reed met een verkeerde kentekenplaat op de aanhangwagen. Toen de man het goede nummerbord uit de kofferbak wilde pakken, zagen de agenten het illegale vuurwerk liggen.

Hij zei dat het de eerste keer was dat hij vuurwerk had gekocht. 'En ik was gelijk de Sjaak', zei hij teleurgesteld. Andere jaren hield hij zich vooral bezig met carbidschieten. Hij wilde niet zeggen waar hij het vuurwerk had gekocht. Hij had 53 nitraatbommen aangeschaft, 13 had hij al afgestoken.

Hij zei dat hij toen hij werd aangehouden eigenlijk alweer was vergeten dat het vuurwerk in de kofferbak lag. 'Het lag er al een tijdje', aldus de verdachte. De rechter hield er bij het bepalen van de hoogte van de straf rekening mee dat het feit al bijna twee jaar oud was.