Nederlandse rassen bijeen op Frieslandshow

Holwerd - Pkv Frisia Dokkum e.o. houdt ook in 2018 de Frieslandshow, inmiddels de 56e. Vorig jaar voor het eerst in de Multi Functionele Accommodatie De Ynset in Holwerd. Ook dit jaar is de show in Holwerd.

Naast de traditionele show is er echter dit jaar meer. In het raam van de Culturele Hoofdstad 2018 Leeuwarden/Friesland organiseert een projectcommissie van Frisia een project: Levend Cultureel Erfgoed van Nederlandse Origine. Waardevol Leven. Dit project houdt in, dat al deze rassen in Holwerd te bewonderen zijn. Het betreft konijnen, hoenders en dwerghoenders, watervogels en sierduiven. Verder krijgt het Friese Hoen en Friese Kriel speciale aandacht. Alle kleurslagen, 12 van het hoen en 11 van de kriel hoopt de commissie ook in De Ynset samen te brengen. Of dat allemaal gaat lukken? Bij de Friese krielen zijn kleurslagen, die moeilijk te vinden zijn, de koekoekkriel en de blauwe kriel zijn op dit moment nog niet vastgelegd.

In de zoektocht naar de verschillende rassen is de commissie op een aantal knelpunten gestoten. Rassen die zo zeldzaam zijn, dat het begrip uitstervend als mogelijke voorfase van uitgestorven te noemen valt. De Eikenburger, een krielkip in wit en zwart, de Assendelfter Kriel past ook in dit rijtje, maar de Hagenaar en de Amsterdamse Tippler, sierduivenrassen en de Gouwenaar, een speciaal getint konijn naast de Twentse Gans en Dwergkuifeend kunnen niet onbenoemd blijven, wanneer het gaat om de zorg over het voortbestaan. Gaan we in op de verschillende kleurslagen, dan wordt er een eindeloze rij gevormd van rassen met kleurslagen, die er niet meer te vinden zijn of nog in zo’n geringe mate worden aangetroffen, dat het begrip bedreigd past.

De commissie heeft nogal wat energie gestoken in een boek, waarin aandacht besteed wordt aan de verschillende rassen. Leidraad is in het hele project de rasstandaard ven de verschillende diergroepen. Rassen die als zodanig erkend zijn door de kleindierorganisaties te weten KLN en NBS hebben ruimte in het boek gekregen. Ervaringen van fokkers en anderen zijn in de teksten verwerkt.

Zeker niet onvermeld mag worden, dat Talant zijn medewerking aan het project verleent, door de Dokkumer dagbestedingsgroep. Een deel van de aankleding, met ondermeer naamgeving van alle rassen die in het project passen en ook voor rassen die de Frieslandshow bevolken verzorgt de groep op een bijzondere wijze die naamgeving.

De officiële opening van het project vindt plaats op woensdag 24 oktober 2018 om 20.30 uur in de MFA De Ynset in Holwerd.

De show is voor het publiek toegankelijk op donderdag 25 oktober 2018 van 10.00 – 22.00 uur; op vrijdag 26 oktober gelden ook deze openingstijden; op zaterdag is de show geopend van 10.00 – 15.30 uur.