GGD Fryslân start met extra meningokokkenvaccinatie

REGIO - Tieners – die tussen 1 mei en 31 december veertien jaar zijn geworden – ontvangen in september en oktober een brief. Deze brief is een uitnodiging voor de meningokokkenvaccinatie. GGD Fryslân start op 3 oktober met het vaccineren hiervoor.

Meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. De bacterie is overdraagbaar door de lucht, door hoesten en niezen, of door zoenen van mens op mens. Als de bacterie in je neus zit kun je een ander besmetten zonder zelf ziek te zijn.

Vanwege meningokokken type W - heeft het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport besloten om in 2018 te gaan vaccineren met het MenACWY-vaccin. Sinds 1 mei 2018 krijgen kinderen van veertien maanden MenACWY in plaats van MenC. In oktober start men met het vaccineren van tieners die vanaf 1 mei 2018 veertien jaar worden. Ook krijgen peuters sinds 1 mei 2018 bij ongeveer veertien maanden de MenACWY-vaccinatie.

Via www.deelditnietmetjevrienden.nl vind je meer informatie. Wanneer je vragen hebt kun je GGD Fryslan bellen via 088 22 99 444. Je kunt ook een mail sturen naar menacwy@ggdfryslan.nl.

Chatten kan ook, via jouwggd.nl. Daar kun je anoniem jouw vragen stellen via een live-chat. Dit kan op elke werkdag van 15.00 tot 21.00 uur en op zondag van 18.00 tot 20.00 uur.