Tienjarigen Dantumadiel, Dongeradeel en Kollumerland krijgen Micro:bit

REGIO - Alle kinderen in Dongeradeel die tien werden tussen september 2017 en 2018 kregen van de Bibliotheek, de gemeente en Kabelnoord een Micro:bit cadeau, een mini-computer waarmee ze kunnen programmeren, spelletjes spelen en muziek, robots of apps maken. Goed nieuws voor alle kinderen uit buurgemeenten Dantumadiel en Kollumerland: vanaf oktober zijn er ook feestjes in hun gemeente, mét Micro:bit natuurlijk. Ook in Dongeradeel gaat het project, dat als pilot is gestart, door.

Na het succes van de Micro:bit in Dongeradeel, waarbij de opkomst voor elk feestje vrijwel 100% is, heeft de Bibliotheek ook de buurgemeenten benaderd. Ook zij willen de digitale geletterdheid bevorderen. Alle kinderen uit Dongeradeel, Dantumadiel en Kollumerland die tien worden, ontvangen in de maand dat ze jarig zijn een uitnodiging van de burgemeester. Op vertoon van de uitnodiging krijgen ze toegang tot het verjaardagsfeestje in de Bibliotheek. Daar is taart, er hangen slingers en ballonnen én het cadeau staat er op ze te wachten: een Micro:bit.

Elke maand: Micro:bit Meet-up

Als de taart op is en het cadeau uitgepakt, gaan de kinderen aan de slag met hun mini-computer. Ze kunnen er thuis of in de bibliotheek verder mee spelen. Elke maand organiseert de Bibliotheek namelijk een Micro:bit Meet-up. Dan worden er wedstrijdjes gedaan, kunnen kinderen extra onderdelen winnen of gaan ze groepsgewijs aan de slag.

Het belang van digitale vaardigheden

De mogelijkheden van internet en ict hebben enorme invloed op hoe we werken, zorgen, leven en communiceren met elkaar. Digitale vaardigheden, zoals basiskennis over ict, het kunnen beoordelen van betrouwbaarheid van informatie, mediawijsheid en het begrijpen hoe computers werken, zijn nu al onmisbaar en worden in de nabije toekomst alleen maar belangrijker. Aanleiding voor gemeenten Dongeradeel, Dantumadiel en Kollumerland, Kabelnoord en Bibliotheken Noord Fryslân om te starten met het project Tien, tijd voor je eigen Micro:bit. Hiermee krijgen kinderen uit de regio de juiste vaardigheden om nu en in de toekomst mee te kunnen doen.