Vrienden blazen playbackshow Mounetille nieuw leven in

DAMWALD - Het thema van de feestweek in Damwâld, ‘Geschiedenis, toen en nu’, inspireerde een groep van zo’n twintig vrienden tot het laten terugkeren van een oude traditie die veel Damwâldsters nog vers in het geheugen ligt: de playbackshow in dorpshuis de Mounetille. De vrienden kampten slechts met één probleem. De Mounetille werd in 2002 afgebroken. De Nije Tille, waarover jarenlang is gepraat, is er nooit gekomen. ,,Geen probleem, dachten we. Dan bouwen we toch zelf een Nije Tille?” aldus Pier Reitsma. Reitsma is één van de jongens van de groep vrienden die sinds de bouwvak de schouders onder ‘de Nije Tille’ zette. In een loods in de buurt van Hiaure bouwen de jongens enkele avonden in de week aan de plek waar de playbackshow weer tot leven moet gaan komen.

De Nije Tille wordt vrijdagochtend, tijdens de optocht met versierde wagens, voor het eerst vertoond aan het publiek in Damwâld. Dat er goed nagedacht is over het ontwerp mag duidelijk zijn. ,,We hebben goed gekeken naar foto’s van vroeger, en we hebben zelfs de bouwtekeningen van de Mounetille erbij gehad om een ontwerp te maken dat zo goed mogelijk lijkt op de Mounetille van vroeger,” aldus Reitsma.

De Mounetille als onderwerp voor een feestwagen bedachten de vrienden samen. ,,We dachten in eerste instantie aan bijvoorbeeld een groot Viking-schip. Maar later bedachten we dat we toch liever iets deden met de geschiedenis van ons eigen dorp. We vermoeden dat er anderen zijn die dat ook doen, bijvoorbeeld met een tram zoals die vroeger langs de Haadwei reed. Daarom wilden we iets anders. Gaandeweg kwamen we uit op de Mounetille en het grasveld waar nog altijd niets nieuws op staat.”

De feestwagen van de vrienden, die veelal samenkomen in jeugdhonk ’t Honk, zal kunnen rekenen op herkenning bij verschillende generaties in het dorp en zal ongetwijfeld zorgen voor het terugbrengen van leuke herinneringen. Delen ze met hun wagen ook nog een knipoog uit naar de politiek? ,,Misschien een heel klein beetje, maar we hebben deze wagen vooral omdat we graag iets moois wilden bouwen. En omdat we natuurlijk weer eens aan een playbackshow mee wilden doen”, vertelt Durk de Boer. Hoe die playbackshow er precies uit zal komen te zien wordt vrijdagochtend tijdens de optocht duidelijk. Dat het leeft mag duidelijk zijn, want her en der in Damwâld zijn inmiddels affiches gespot die de playbackshow aankondigen en ook op Facebook is er een evenement aangemaakt. De optocht start vrijdagochtend om 9.00 uur. Vrijdagavond zal de optocht nogmaals in het dorp te zien zijn, dan vanaf 18.30 uur.