Douwe de Vries wint zestiende Omloop van de Trynwâlden

oentsjerk - Douwe de Vries heeft de zestiende editie van de Omloop van de Trynwâlden op zijn naam gezet. De Hallumer klopte in Oentsjerk in de eindspurt Jarno Gmelich Meijling uit Almere en Roderik Egberink uit Bussum met een paar fietslengtes verschil. De schaatser van beroep werd tevens uitgeroepen tot strijdlustigste renner van het peloton.

Dat peloton schoot met een enorme snelheid weg. Ruim boven de 50 kilometer per uur bewoog de meute zich naar Gytsjerk. Vandaar zette die koers over de wegen naar en door Mûnein en verder naar Readtsjerk, waar de gevreesde doch reikhalzend naar uitgekeken beroerde klinkerweggetjes werden bedwongen.

Verder ging het over het bochtige en zeer smalle Healbird waarna het peloton, met daarin onder andere schaatsers Sven Kramer en Douwe de Vries, al snel over de ophaalbrug in Aldtsjerk fietste. Na ruim veertien minuten was de groep, waaruit de eerste renners al waren weggevallen, alweer terug in Oentsjerk.

De resterende negen ronden van elf kilometer ging het tempo langzaam iets naar beneden waarna een kopgroep van zes uiteindelijk weg bleef uit de klauwen van het stilgevallen peloton. Dat waren Douwe de Vries, Jamo Gmelich Meijling, Roderik Egberink, Danny van der Tuuk, Hartthijs de Vries en Sven Kramer.

Uiteindelijk eindigden op plek vier, vijf en zes Assenaar Van der Tuuk, Hartthijs de Vries uit Kollum en smaakmaker Kramer. Laatstgenoemde voerde op het mooie en gevarieerde parcours onder grote belangstelling, onder wie zijn toch ook wel bekende partner Naomi van As, als een bezetene rondenlang de kopgroep aan. Met een gemiddelde snelheid van 39,78 kilometer per uur werden de trappers dan ook flink rondgedraaid in Oentsjerk en omstreken.

Maar de omloop van de Trynwâlden werd uiteindelijk door de renners vooral weer geroemd door zijn veelzijdige karakter. Winnaar Douwe de Vries: ,,Dit is san moai parcours. Ik kom hjir hast elts jier wer mei in protte plesier. Klinkerdykjes, it bochtige. Alles sit der gewoan yn. De minsken yn de doarpkes langs de kânt meitsje it ek hiel aardich. It is echt wol wat oars.’’

De Vries verbaasde zichzelf met zijn overwinning. ,,Ik hie net dit net tocht fannemoarn. Al moat ik sizze dat ik wol hiel lekker fietste fanôf it begjin. Dit is hiel moai’’, besloot de winnaar van de editie van 2018.