Alle deuren geopend in Iepen Doar(p) – Feanwâldsterwâl

FEANWALDSTERWAL - Een half jaar lang was er iedere werkdag een nieuw portret van één van de bewoners van Feanwaldsterwal te zien en horen, online op iependoarp.eu en op radio en telvisie bij omrop Fryslân. Op maandag 13 augustus aanstaande wordt het laatste Iepen Doar(p)-portret gepubliceerd, waarmee het journalistieke kunstproject, onderdeel van Leeuwarden-Fryslân 2018, is voltooid.

Initiatiefnemer en projectleider van Iepen Doar(p) Sjoerd Litjens is trots op het resultaat. “Trots op het feit dat het gelukt is om iedereen zijn verhaal te laten vertellen en deze verhalen voor toekomstige generaties vast te leggen. Trots ook op het totaalportret, want alle items op zich zijn bijzonder, maar de grote waarde zit in het geheel, alle portretten samen en de diversiteit daarvan. En daarbij vind ik het geweldig dat door de gedeelde verhalen de mensen elkaar weer een stukje beter begrijpen. Dat heeft de mienskip verrijkt.”

Wie ter besluit van de online publicaties in gesprek wil met de makers van het project kan daarvoor op zaterdag 18 augustus terecht in café ’t Dûke Lûk. Daar zullen enkele makers van Iepen Doar(p) aanwezig zijn om met bewoners van het dorp en volgers van het project te proosten op een geslaagd Iepen Doar(p). Litjens: “We horen heel graag wat Iepen Doar(p) heeft losgemaakt. Daarom ter besluit een informele bijeenkomst, waarbij iedereen welkom is. “

Alle huishoudens van Feanwâldsterwâl zijn geportretteerd door Sippy Tigchelaar, Sjoerd Litjens en Hester Heite. Zij interviewden 128 bewoners over het leven in het dorp, het leven zelf en de dagelijkse bezigheden. Fotografen Tryntsje Nauta en Marieke Kijk in de Vegte maakten beelden bij die portretten. Iepen Doar(p) is van 12 februari tot en met 13 augustus op werkdagen bij Omrop Fryslân en op www.iependoarp.eu gepubliceerd. Iepen Doar(p) is opgenomen in het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân, Culturele Hoofdstad 2018.