Wakend oog Rode Kruis bij SKS zeilevenementen

De Veenhoop - Duizenden bezoekers bij ook het jaarlijkse skûtsjesilen scherpen ook de hulpverleners verder op in een jaar dat er al tal van hitterecords sneuvelen. Zo is het Rode Kruisteam maandag bij de wedstrijd op De Veenhoop op alles voorbereid geweest. Speciale coolpacks illustreren dit.

 

“We moeten vooral overzicht houden”, zo vertelt Hardy Deiman (66) uit Drachten over het zeilevenement. Hij volgt dan ook vanaf het water de verrichtingen van de skûtsjes, maar wil zich bewust niet te straf concentreren op een enkel schip. “Een eerste vereiste voor ons is wel dat je het totale evenement in de gaten houdt”. Hij komt vanuit de werkgroep Drachten van het Rode Kruis al ruim tien jaar bij de zeilerij in actie.

Een van zijn diepste herinneringen betreft een situatie waarbij een bemanningslid van een skûtsje de giek van een concurrent maar net kon ontwijken. “Het ging maar net goed. Anders hadden wij te hulp moeten schieten”. Vanwege de aanhoudende hitte is het team extra voorbereid op de gevolgen hiervan. “Alle voorzorgsmaatregelen hebben we genomen. Gelukkig weet iedereen dat je bij dit weer voldoende moet drinken”.

Bij de hulpverlening kan hij ook bogen op jarenlange ervaring bij de vierdaagse in Nijmegen, zodat hij op alle fronten de helpende hand kan bieden.

Beter vervoer

Voor zijn collega Bea Douwsma (44) uit Kootstertille is het maandag de eerste keer dat ze vanaf het water actief is in de sfeer van hulpverlening. Bekend met de Survivalrun in haar dorp is ook zij wel wat gewend. “Alle huis- en keukenmiddelen hebben we bij wijze van spreken zo bij de hand. We krijgen voldoende les”, geeft ze zelfverzekerd aan.

 

Belangrijk voor hun snelheid van handelen is volgens Deiman vooral de manier van vervoer. “In het verleden zaten we op de boot van Provinciale Waterstaat. Later kwam daar de Reddingsbrigade voor in de plaats en nu beschikken we over een eigen boot. Het wordt steeds beter”.