Grootste zeezeilrace begint in Lauwersoog

Lauwersoog - De 19e Colin Archer Memorial Race van Lauwersoog naar het Noorse Larvik startte op zaterdag 21 juli 2018 vanaf 16:30 uur. De race gaat over een afstand van ongeveer 400 mijl van Lauwersoog naar het Noorse Larvik, 100 km ten zuiden van Oslo. Er namen in totaal 65 zeiljachten aandeel, waaronder een echte Volvo Oceanracer, de VO60 Boudragon onder leiding van Hans Bouscholte. De schepen starten in vier startgroepen. De startschoten (in totaal 4 stuks) werden gegeven door burgemeester Waanders van Dongeradeel en haar collega Wiersma van De Marne.

Zaterdagochtend vond eerst de briefing plaats, waar de laatste wijzigingen werden doorgegeven, en werd de weersverwachting besproken. Daarna begaf iedereen zich naar zijn of haar schip waar afscheid werd genomen van familie, vrienden en belangstellenden. Hierna vond de start plaats, altijd een spannend moment voor de deelnemers en tevens een schitterend gezicht voor de toeschouwers.

Een succesvolle race voor zeilers die tot het uiterste willen gaan en voor zeilers die op een mooie wijze de Noorse kust willen bereiken. Voor velen is het een aanbrengrace, het brengen van de zeilboot naar een prachtig stuk Europa. Het idee om deze race te organiseren ontstond in het jaar 1980.

In 1982 werd de race voor het eerst georganiseerd. Er verschenen toen 7 schepen aan de start en uiteindelijk haalde slechts 1 de finish. In het jaar 2008 kwamen er 120 schepen aan de start en 112 schepen haalden reglementair de finish. Na ruim 46,5 uur kwam de wiper One als eerste over de finish en dat terwijl de wedstrijdcommissie nog onderweg was van Nederland naar Noorwegen. Na genoeg de hele vloot was binnen 68 uur binnen. De C.A.M.R. wordt om de twee jaar gezeild. De startplaats is Lauwersoog en de finish nabij het Noorse Larvik.

De afstand is ongeveer 365 zeemijl. In tijd doet men er in het algemeen 3 tot 5 dagen over om de afstand te overbruggen. Dit afhankelijk van het weer en het schip waarop men vaart. De klassen waarin wordt gezeild zijn: ORC, Multihulls en de vrije klassen, met een minimum romplengte van 7.50 meter in te delen per groep oplopend met 1 meter.

De deelnemers moeten nu op eigen kracht naar Larvik zien te komen. Eenmaal in Larvik vindt een warm onthaal plaats en kan men zich heerlijk opfrissen en uitrusten en kan men genieten van de mooie Noorse kust. Na enkele dagen vindt de Parade of sail plaatst, waarmee een eerbetoon wordt gegeven aan Colin Archer, die in Larvik begraven ligt. Als laatste wordt er nog gestreden om de Martin Loos prijs. Vaak maakt een deel van de wedstrijdbemanning plaats voor familie, die dan een heerlijke vakantie gaan houden in de Scandinavische wateren.

Degene die de tocht 5 keer als schipper heeft volbracht behoort tot het veteranengilde.

Foto’s Sake Beerstra