Team LUMEN Dokkum naar Tanzania

dokkum - Het Victoriameer in Tanzania is een van de grootste zoetwatermeren ter wereld. Elke nacht gaan duizenden vissersboten het meer op om op de ‘Dagaa’, een zoetwatersardine, te vissen met behulp van kerosinelampen. Johan van der Schaaf uit Dokkum, oprichter van Team LUMEN, gaat vanaf september met zijn team 3 maanden naar Tanzania om hier de visserscultuur te onderzoeken en een alternatieve lamp op zonne-energie te introduceren.

“Als het aanslaat is de impact gigantisch. Niet alleen wordt vissen veiliger en duurzamer, ook kunnen vissers tot 140 miljoen dollar per jaar aan kerosine besparen.” Het principe van nachtvissen is vrij eenvoudig maar vergt een hoop tijd. De lampen worden gevuld met kerosine, klaargemaakt en aan boord gebracht. Vervolgens wordt er met 4 man in een boot van 7 uur ’s avonds tot 5 uur in de ochtend gevist. Tijdens het vissen kunnen er gevaarlijke situaties optreden. Kerosinelampen veroorzaken steekvlammen en kunnen ontploffen. Bovendien drijft er elke nacht een hoeveelheid kerosine op het meer waar drie en een halve Boeing 747 mee kan worden volgetankt. “Vanuit de TU Delft kwam ik in aanraking met Sagar Energy Solutions, een kleine onderneming die zich richt op het ontwikkelen van oplossingen in de derde wereld met behulp van zonne-energie.

Samen met deze onderneming gaan we een lamp introduceren die veiliger is, duurzamer is en die vissers moeten helpen om meer te verdienen. Op dit moment staan ze nog de helft van hun inkomsten af aan kerosine.” De vissers houden op dit moment zo’n 3 tot 4 euro over voor een volledige nacht vissen. Deze inkomsten worden gebruikt om hele families mee te voorzien van levensonderhoud. “Het begrijpen en doorgronden van de visserscultuur is cruciaal. Pas als een product naadloos aansluit op de gebruiken en tradities van de vissers, zullen ze ook worden geaccepteerd en op de lange termijn worden gebruikt. Daarom wordt er niet alleen een product ontworpen, maar komen er ook trainingsprogramma’s zodat vissers zo snel mogelijk optimaal gebruik van de zonnelamp kunnen maken en tijdens de transitie geen inkomsten mislopen.”

Om het project te kunnen financieren is een crowdfunding campagne opgericht via de ‘Eenprocentclub’. Via deze crowdfundpagina wordt er vanuit het perspectief van Constatin verteld over het leven als nachtvisser. Wekelijks zullen er video’s, foto’s en berichten van de vissers worden geplaatst om op deze manier donateurs zo veel mogelijk bij het project te betrekken. Meer weten of ook donateur worden? Een kleine bijdrage kan een groot verschil maken.

Doneren kan tot 4 augustus via de volgende link: https://onepercentclub.com/nl/projects/lumen