‘Niet gezond, maar ik wil dit zo graag!’

Dokkum - De driedaagse zwemtocht is bedoeld om geld op te halen voor onderzoek naar de genezing van kanker. Een ding werd tijdens een interview met de boomlange Van der Weijden het meest duidelijk: hij is tot op het bot gemotiveerd om de tocht te laten slagen en samen met de mensen die mee zwemmen zoveel mogelijk euro’s te verzamelen.

Voor het Stadhuis op de Zijl in Dokkum staat Van der Weijden de pers te woord. Hij werd door de gemeente Dongeradeel en Rotary Dokkum uitgenodigd voor een bijeenkomst over de tocht. Samen worden de laatste details over de tocht verder besproken. Samen met de gemeente helpt de Rotaryclub Dokkum mee om het meezwemevenement te organiseren. Op maandag 20 augustus is de doorkomst van Maarten van der Weijden in Dokkum.

Wanneer is dit idee ontstaan?

“Eigenlijk is dat ruim twee jaar terug ontstaan toen ik aan het bedenken was wat ik wou en hoe ik kankerpatiënten kon helpen. Ik ben heel erg ziek geweest zeventien jaar geleden en de pijn vanuit die periode vergeet ik nog wel eens. Maar ik ervaar nog steeds heel veel pijn als mensen tegenover me staan en zeggen ik voel me verbonden met je, omdat ze ook ziek zijn en zeggen: ik zal het geluk wat jij hebt gehad niet hebben. Dat doet mij nog steeds zoveel pijn. Waarom heb ik dat geluk wel gehad en andere mensen niet. Daarom dacht ik, ik heb er alles voor over om die mensen een klein beetje te helpen. Toen dacht ik: wat is voor mij nog het allerhoogst haalbare in het zwemmen. De Elfstedentocht, de tocht er tochten kwam toen in beeld, niet wetende hoe ver dat was. Dat idee ontstond in het zwembad toen ik aan het baantjes zwemmen was. Toen zag ik op Wikipedia dat het ruim 200 kilometer was! Ook dacht ik: oei, dat is wel wat ver, maar het zou net moeten kunnen.”

Begin 2001 kreeg Van der Weijden vreemde klachten als dubbelzien en benauwdheid. Na te zijn onderzocht kreeg hij te horen dat hij acute lymfatische leukemie had. Hij verbleef een half jaar in het ziekenhuis en onderging vier chemokuren en een stamceltransplantatie. Uiteindelijk duurde het hele proces ruim twee jaar. Na vier jaar werd hij uiteindelijk volledig genezen verklaard.

Is het wel gezond?

“Nee. Ultrasport is nooit gezond. Maar ik wil dit zo graag! We doen het daarom op de meest verantwoorde manier met veel medische begeleiding”. Van der Weijden slikt een thermometerpil door die zijn interne temperatuur constant in de gaten houdt. Zodra deze een temperatuur van minder dan 35 graden constateert wordt de zwemmer uit het water gehaald. “Ik sla ook twee nachten over. De tweede nacht ga ik dingen zien die er niet zijn. Het voordeel is wel dat ik weet dat het zo is. Bij Amsterdam – Leeuwarden zag ik roze waterfietsen enz., maar ik kon wel heel goed beredeneren dat het niet juist was. Als dat moment plaatsvindt dan is het idee dat ik even op het waterbed ga dat achter mijn volgboot aan komt. Dan ga ik twintig minuutjes slapen en dan is de ervaring dat het weg is.”

Wat is het lastigste stuk van de tocht?

“Het lastigste stuk zit echt in de tweede nacht, waarbij de hallucinaties op gaan treden. Mijn lichaam schreeuwt sowieso na een uur of 6 tot 10 zwemmen: Maarten stopt. Dat is wel logisch natuurlijk. Dan moet ik nog steeds 50 of 60 uur door. Dat is het spelletje, dat je ondanks dat je lichaam zegt stopt, toch doorgaat. Uiteindelijk moet er wel een grens zijn. Met die thermometerpil en de checkvragen die de coaches doen, moet dat genoeg veiligheid geven.”

De coaches van Maarten vragen hem regelmatig naar bijvoorbeeld welke dag het is. Mocht hij geen logisch antwoord kunnen geven, dan wordt ook ingegrepen.

Maarten van der Weijden heeft met succes de laatste grote test afgerond op weg naar zijn veelbesproken 11stedenzwemtocht van 18-20 augustus aanstaande. De Olympisch kampioen openwaterzwemmen vertrok vanuit Amsterdam voor een 143 kilometer lange zwemtocht naar hartje Leeuwarden. Daar kwam hij met succes aan.

Hoe hou je het vol?

Tien jaar nadat hij een gouden medaille won op de Olympische Spelen in Beijing, is de uitdaging voor de tocht misschien nog wel groter. “Ik heb telkens een verlangen dat redelijk haalbaar is. Dat ik weet dat ik elke half uur eten en drinken krijg. Of het volgende bruggetje, de volgende groep mensen die me aanmoedigen. Ik hoor niet zo heel veel, ik zie eigenlijk alles. Als mensen aanmoedigen en er zijn, dan zal dat zeker helpen en steunen. Van Franeker naar Dokkum is bijvoorbeeld een heel lang stuk. Dan ga ik niet denken: dat is nog 15, 16 uur zwemmen”.

Op Twitter gaf je een overzicht van de watertemperatuur. Die is dus goed?

“De temperatuur is op dit moment goed, alleen zegt dat niet zoveel. Als het een week lang koud weer is, dan kan de watertemperatuur zo met 5 graden zakken. Wanneer het een week voor de Elfstedenzwemtocht mooi weer is, dan is dat gunstig.”

En mensen kunnen met je mee zwemmen?

“Zowel de geoefende zwemmen als de enthousiaste recreatiezwemmer is van harte welkom. Hoe geweldig zou het zijn om deze tocht met zoveel mogelijk mensen te maken? Voorwaarde voor deelname is dat je meehelpt met het ophalen van zoveel mogelijk geld, door jezelf te laten sponsoren. Hiervoor krijg je na inschrijving een actiepagina op www.11stedenzwemtocht.nl. Op deze website kun je je ook inschrijven en voor slechts € 11,- inschrijfgeld kan je al meedoen. Er zijn inmiddels zo’n duizend mensen die mee gaan zwemmen, maar in de regio Dokkum blijven de aanmeldingen nog iets achter.” In iedere stad heb je de mogelijkheid om 500 of 2000 meter met Maarten mee te zwemmen. En dat mag je iedere of in één stad.

Heb je een bedrag in gedachten?

“Zoveel mogelijk. De teller staat op dit moment al boven de 4 ton. Al dat geld naar KWF goedgekeurde onderzoeken. Ik vind het niet eerlijk om een bedrag te noemen. Er zal namelijk nooit een soort van ontevreden gevoel zijn. Ik vind vier ton al heel erg veel en hoop natuurlijk dat het heel erg veel meer wordt. Elke euro is heel erg nodig.”

Is deze tocht dan ook het ultieme Elfstedengevoel?

“Ik woon hier natuurlijk redelijk ver vandaan, maar ik zou graag meer in Fryslân zijn en meer in Fryslân zwemmen. Het is allemaal wel heel erg mooi hier. Als je door het water zwemt, langs die mooie steden of je wordt midden in de nacht aangemoedigd door de bewoners van Baard, dat voelt wel heel erg wam aan. Als niet-Fries weet ik natuurlijk wel dat de Elfstedentocht iets magisch is, pas hier in Fryslân ervaar je hoe magisch dat echt is. Dat vind ik fantastisch dat het zo leeft hier. Ik hoop dan ook dat ik over 43 dagen ook iets van dat Elfstedengevoel terug kan brengen.