Open dag 7 juli De Sûkerei Damwâld

Damwâld - Op zaterdag 7 juli viert openluchtmuseum De Sûkerei te Damwâld haar 10-jarig bestaan met een "iepen mienskip dei", een open dag. Bezoekers en toeristen aan LF2018 kunnen dan gratis kennismaken met de lokale cultuurhistorie bij het museum. Er staan diverse feestelijke activiteiten op het programma.

Om 11.00 uur is er een korte ceremoniële openingshandeling door genodigden en de burgemeester van de gemeente Dantumadiel, dhr. Klaas Agricola. Hij zal de nieuwe informele bijnaam onthullen voor Damwâld voor toerisme en promotiedoeleinden, om het dorp meer kleur en fleur te geven en het dorp en gemeente steviger op de kaart te zetten.

De gehele dag geven boogschieters demonstraties, er is een sokkenbreimachine, kinderen worden vervoerd over het terrein met de bokkekar, demonstraties oude ambachten, schminken voor de kinderen, muziek met oude (meezing)liedjes, er is een expositie over 10 jaar openluchtmuseum enz. Natuurlijk zijn de vrijwilligers sfeervol gekleed in de tijd van toen op het museumterrein bij de cichoreidroegerij, de drie wâldhúskes, en de nieuwe poldermolen.

Naast de cultuurhistorie van De Sûkerei doen ook de naastgelegen camping/pension Botniahiem, plusboerderij Lyts Botniahiem en natuur- en mileueducatie De Klyster mee met deze ‘iepen mienskip dei’. Tevens met een vrij toegankelijk programma, en wel op het gebied van sport, recreatie en natuur. De Plusboerderij laat zien wat ze maken. En er is ondermeer een 6 meter hoge Skydiver, een groot springkussen en uileballen uitpluizen voor kinderen. Met Jacob Bijlsma kunnen natuurexcursies worden gemaakt door de omgeving.

Van 14.00-17.00 uur zal de bekende (en lokale) zangeres Griet Wiersma gezellige optredens verzorgen. Ze zal ongetwijfeld ook haar bekende Friese lied "Frysk hynder" ten gehore brengen. Ook aan de inwendige mens wordt gedacht met ondermeer soep, broodjes en voor de liefhebbers natuurlijk de speciale “cichoreikoffie”.

Deze ‘iepen minskip dei’ is niet alleen voor toeristen van LF2018, maar het is ook de bedoeling om de bewoners van Damwâld en omgeving kennis te laten maken met de soms onbekende, maar zeer bijzondere cultuurhistorie van de eigen omgeving. Om het dorp Damwâld een ‘boost’ te geven: een gevoel van trots op de eigen historie te creëren en zich te profileren als een zelfbewuste gemeenschap voor nu en later. Dit alles in het kader van Culturele Hoofdstad LF2018.

Iedereen is hierbij van harte uitgenodigd op zaterdag 7 juli bij openluchtmuseum De Sûkerei, Trekwei 8a te Damwâld van 10.00 tot 17.00 uur. Gratis toegang. Wolkom!

Meer informatie op www.desukerei.nl