Zware tankgranaat gevonden bij Broeksterwâld

BROEKSTERWÂLD - In de Falomsterfeart tussen Broeksterwâld en De Falom is maandagavond een tankgranaat gevonden.

Karst Elzinga en Jesse van der Veer waren met een groep vrienden met een magneet aan het speuren. “Niet per sé naar granaten hoor, maar soms vind je wat leuks” aldus de jongens.

Nabij het oude gemaal aan de Falomsterfeart stuitten zij ineens op iets zwaars aan de magneet. De granaat was snel boven water met de magneet die tot 130 kilo kan tillen. De mannen gingen richting huis met de granaat bij zich. Dinsdag werd de hele tankgranaat ‘opgepoetst’ door Karst, “hij weegt tussen de 10 en 13 kilo, ongeveer”.

Nadat woensdag de politie werd ingeseind werd ook de Explosieven Opruimingsdienst ingeschakeld. De EOD kwam ter plaatse bij de woning van Karst, waar de granaat veilig lag opgeslagen. Zij konden Karst vertellen dat het een tankgranaat uit waarschijnlijk een Pantzertank betrof. De ontsteking miste van de kop af, dus het was nog maar de vraag of deze ooit nog kon exploderen. De EOD heeft de tankgranaat meegenomen. Mogelijk wordt deze op een later tijdstip tot onploffing gebracht, mocht dat nog lukken.

Foto’s: 112 Dokkum