Rechtbank doet schouw op moordplek Van Seggeren

De Westereen - De Leeuwarder rechtbank gaat een schouw houden op de kruising Bûterwei/Fûgelsang in De Westereen, waar op 9 juli vorig jaar het levenloze lichaam van Tjeerd van Seggeren werd gevonden. Dat heeft de rechtbank woensdag besloten tijdens een zogeheten pro forma-zitting. De schouw zal plaatsvinden op een datum die in de buurt ligt van 9 juli, zodat de omstandigheden gelijkwaardig zijn aan de avond van de moord. De rechtbank zal zowel overdag als 's avonds de plek bekijken.

Raadsman Brian de Pree – de vrouw werd eerder verdedigd door Tjalling van de Goot- verzocht de rechtbank om de voorlopige hechtenis van zijn cliënte -de 33-jarige weduwe van Van Seggeren- op te heffen, dan wel te schorsen. De Pree vond dat het bewijs dat het Openbaar Ministerie (OM) tegen zijn cliënte heeft 'armzalig mager' is. Van der Goot deed tijdens twee eerdere pro forma-zittingen ook al soortgelijke verzoeken, die werden even zo vaak afgewezen. Ook het gerechtshof oordeelde tot twee keer toe dat de zogeheten 'ernstige bezwaren' nog steeds aanwezig waren en dat de voorlopige hechtenis verlengd moest worden.

Tjeerd van Seggeren (37) kwam in de nacht van 8 op 9 juli door geweld om het leven. Hij had die avond een festival in De Westereen bezocht. Zijn levenloze lichaam werd achter een bomenrij aan de Fûgelsang gevonden. Op basis van de verwondingen werd in eerste instantie gedacht aan een aanrijding. Van dat scenario is het Openbaar Ministerie (OM) volgens officier van justitie Henk Mous afgestapt. In de omgeving van de plaats delict zijn geen sporen aangetroffen die daarop duiden.

Omdat Van Seggeren zware verwondingen had op het lichaam en aan het hoofd, denkt het OM denkt dat hij door geweld om het leven is gebracht. Dat zou gebeurd kunnen zijn door één persoon -de verdachte- of meerdere personen. Die laatste optie houdt het OM nog open. Eind december werd de weduwe van Van Seggeren opgepakt, een paar dagen voor ze met de kinderen zou vertrekken naar Duitsland, haar geboorteland. Volgens Mous zou zij verschillende motieven kunnen hebben om haar man om het leven te brengen. Zo zou er sprake zijn geweest van relatieproblemen.

Scheiden zou volgens Mous nadelige financiële consequenties hebben. Bovendien zou Van Seggeren een levensverzekering van 600.000 euro hebben afgesloten. Ook zou Van Seggeren voor zijn dood gezegd hebben dat zijn vrouw geprobeerd zou hebben hem te vergiftigen. Op basis van de gegevens van Google Timeline blijkt dat de telefoon van de verdachte omstreeks het vermoedelijke tijdstip van overlijden vlakbij de mobiel van Van Seggeren is geweest. Op zijn kleding zijn dna-sporen van de vrouw aangetroffen. Bovendien zijn op de schedel van het slachtoffer verfsporen gevonden die overeenkomen met verfdeeltjes die in de Mercedes van de verdachte zijn aangetroffen. Bovendien heeft de vrouw volgens de rechtbank 'inconsistente verklaringen' afgelegd. In september zal er waarschijnlijk een regiezitting plaatsvinden, een exacte datum is nog niet bekend.