BS Fryslân uit Driezum Noordelijk kampioen voetvolley

Driezum - Omdat het bestuur van VIOD zich niet meer wil associëren met het beachsocceren moest de eredivisionist uit Driezum op zoek naar een nieuwe naam. Uiteindelijk is er gekozen voor BS Fryslân.

Afgelopen zaterdag stond de eerste activiteit op het programma, namelijk het Noordelijk Kampioenschap Voetvolley in Hoogeveen. In een bloedspannende finale versloegen de Driezumers de kampioen van de vorige editie Pesse VR1.

Voetvolley is te vergelijken met volleybal, maar met die uitzondering dat je alle lichaamsdelen mag gebruiken, behalve je handen. Een team bestaat uit drie spelers. De wedstrijd, bestaande uit 2 sets, duurt incl. de wisseling van speelhelft 18 minuten. De bal mag maximaal 1 keer worden geraakt en in max. 3 keer weer over het net worden gespeeld. de bal mag eventueel 1 keer stuiteren, binnen de lijnen, per over het net gespeelde bal. Per set kan men 3 punten behalen bij setwinst of 1 punt bij gelijkspel.

BS Fryslân bestond uit de speelsters Simone Hofer, Lisa Grendel, Femke Reitsma en Aafke de Hoek. In de groepsfase wist men van de tien sets er zeven in winst om te zetten. Vooral de laatste poulewedstrijden verliepen zonder de geblesseerde balvirtuoos en uitblinker Simone Hofer moeizaam. In de finale tegen Pesse VR1 was ze weer present. In de eerste set was BS Fryslân de bovenliggende partij en won met 10-7. Pesse had in de tweede set maar één opdracht: winnen met een verschil van drie punten. Halverwege de tweede set waren de Pessenaren virtueel Noordelijk kampioen. De Drentenaren leidden op dat moment met 8-3. Maar met een indrukwekkende eindspurt trokken de Friezen de stand weer gelijk (9-9). In de laatste seconde scoorde Pesse nog wel het winnende punt, maar de 10-9 zege was onvoldoende om de titel te prolongeren. Die ging voor het eerst in de 20-jarige geschiedenis van dit toernooi naar Fryslân.